fbpx

На Прикарпатті розпочався прийом документів на отримання нових ID-карток

Суспільство 11:00, 11.01, 2016

Сьогодні, 11 січня, міграційна служба України розпочинає запровадження паспорта громадянина України у вигляді пластикової картки. Прикарпатці поки що побоюються оформлювати новий документ.

Про це у коментарі КУРСу повідомив головний спеціаліст служби зв'язків з громадськістю ДМС в області Василь Гультайчук. 

Наразі йдеться про оформлення документів нового зразка громадянам, які оформляють паспорт громадянина України вперше (із досягненням 16-річного віку).

Зазначимо, для проведення процедури заміни для інших категорій населення старих паспортів у формі книжечок на ID-картки необхідно, аби Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект №3224 "Про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". 

Наразі працівники міграційної служби усвідомлюють, що у перші місяці можливі помилки. Тому створено представництво ДМС у Facebook, забезпечено можливість спілкування із центральним апаратом та територіальними органами у Skype, а також створено спеціальну електронну скриньку (rd@dmsu.gov.ua) для пропозицій громадян щодо покращення роботи територіальних підрозділів.

Зазначимо, по всій Україні є близько 600 підрозділів міграційної служби. Близько 800 робочих станцій у 330 підрозділах міграційної служби по всій країні оснащені новим обладнанням.

У підрозділах, де такого обладнання немає, громадянам тимчасово будуть видаватися паспорти старого зразка (книжечка). Громадянам, які звертаються для оформлення паспорта громадянина України не вперше (наприклад, у зв’язку з втратою або псуванням), також до прийняття законопроекту №3224 будуть видаватися паспорти старого зразка.

Новий документ видаватиметься громадянам України замість паспорта громадянина України (книжечка), є значно більш захищеним від підроблення та призначений для підтвердження особи та громадянства на території України. Завдяки вбудованому електронному безконтактному чіпу запровадження ID-картки відкриває нові можливості для створення електронних сервісів та спрощення надання адміністративних послуг.

На чіп буде записано персональні та біометричні дані власника документа, у тому числі місце проживання та сімейний стан. Внесення електронного цифрового підпису та інших даних є технічно можливим, проте потребує законодавчого врегулювання.

Разом із запровадженням ID-карток міграційна служба здійснюватиме наповнення Єдиного державного демографічного реєстру – електронної бази даних, на основі якої буде здійснюватися ідентифікація осіб.

За досвідом європейських держав, процес документування громадян ID-картками триватиме 4-5 років, протягом 2016 року міграційна служба розраховує видати понад 2 млн документів нового зразка.

Після ухвалення Верховною Радою законопроекту № 3224 міграційна служба зможе оформлювати паспорт громадянина України всім громадянам.

Обов’язкової заміни паспорта громадянина України на документ нового зразка не передбачено, отже, громадянам немає сенсу поспішати із отриманням ID-картки.

Для оформлення першого паспорта громадянина України по досягненню 16-річного віку необхідно звернутися до підрозділу ДМС за місцем проживання та надати свідоцтво про народження. У випадку оформлення ID-картки (за наявності технічної можливості) фотографії надавати не потрібно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: