fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • На Прикарпатті спостерігачі ОПОРИ розповіли про передчасну агітацію потенційних кандидатів у президенти

На Прикарпатті спостерігачі ОПОРИ розповіли про передчасну агітацію потенційних кандидатів у президенти

Політика 13:12, 27.12, 2018

В Івано-Франківській області спостерігачі громадянської мережі ОПОРА зафіксували випадки благодійної діяльності потенційних кандидатів, дочасної агітації, а також "джинси" та "чорного піару" у ЗМІ.

Про передчасну агітацію виборців розповіли сьогодні на прес-конференції координатор мережі громадського спостереження ОПОРА в Івано-Франківській області Іван Маруняк та координатор спостереження за виборами Богдан Морикіт.

Іван Маруняк зазначив, що з 31 грудня почнеться повномасштабне спостереження за кандидатами в президенти. За його словами, потенційні кандидати посилили свою агітацію ще з вересня. Так, за цей період 9 потенційних кандидатів здійснили 12 візитів в область. Зокрема, це були Руслан Кошулинський (тричі), Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Дмитро Добродомов, Роман Безсмертний, Анатолій Гриценко, Валентин Наливайченко, Віктор Чумак та Андрій Садовий. Вони провели 24 зустрічі з виборцями, 110 матеріалів опубліковано з ознаками джинси у газетах та 25 випадків "чорного піару".

"Те, що ми називаємо завчасною агітацією, формально не є порушенням закону,  прокоментував Маруняк.  Це порушення стандартів принципу конкурентної боротьби".

ОПОРА виокремила візит народного депутата та потенційного кандидата Юрія Бойка, який 11 жовтня разом із журналістами облетів на гелікоптері територію Прикарпаття, де, за словами політика, проводяться найбільш масштабні незаконні вирубки лісу. Візит висвітлювався лише центральними телеканалами та сайтом політичної партії "Опозиційний блок".

Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, найбільш активно використовували білборди, сітілайти та інші носії зовнішньої реклами такі потенційні кандидати: Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Олег Ляшко, Андрій Садовий, Дмитро Добродомов, Руслан Кошулинський,  Володимир Зеленський, Олександр Шевченко, Арсеній Яценюк

В області протягом вересня – грудня також зафіксували агітаційні намети, із яких виборцям роздають партійні газети з інформацією про потенційних кандидатів у президенти.

За чотири останні місяці зафіксовано 27 випадків використання "чорного піару" та брудних технологій проти потенційних кандидатів. Так, у листопаді в Івано-Франківську з’явилися листівки із ознаками "чорного піару", спрямованого проти Юлії Тимошенко. Агітки із написом "У кожного свій патріарх і своя церква-матір" були розклеєні на автобусних зупинках та тумбах для реклами. У грудні було зафіксовано фейкову сторінку "Калуської районної організації політичної партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" у соціальній мережі facebook, з якої поширювалась компрометуюча інформація, спрямована проти цієї партійної організації. У газетах області зафіксовано 17 матеріалів із ознаками "чорного піару" проти Анатолія Гриценка, 7 – проти Юлії Тимошенко та 1 – проти Петра Порошенка. Загалом у газетах Прикарпаття зафіксовано 25 статей із ознаками "чорного піару", жодна з яких не маркована як реклама.

Спостерігачі ОПОРИ застерегли кандидатів, що виборчу і благодійну діяльність, пов'язану з їхнім ім'ям, слід розмежовувати, інакше вона вважатиметься такою, що містить ознаки кримінального правопорушення.

"Діяльність благодійних фондів може бути не пов'язана з виборами, але вона може мати вплив на виборчий процес, бо вона регулярно застосовується у рамках виборчої кампанії",  зауважив Маруняк.

Громадянська мережа ОПОРА також представила громадського омбудсмена з виборчих прав на Івано-Франківщині Зоряна Пілянського. Його завданням буде забезпечення системного аналізу застосування законодавства та практик розслідування виборчих злочинів, комунікація між виборцями, кандидатами, медіа та правоохоронними органами з питань впровадження практик протидії порушенням на виборах.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: