fbpx

На Прикарпатті методом гідравлічного розриву пласта відновлюють нафтогазові свердловини

Суспільство 12:57, 11.06, 2018

Наприкінці травня фахівці НГВУ "Надвірнанафтогаз" спільно з працівниками Долинського тампонажного управління та науково-дослідного проектного інституту (НДПІ) ПАТ "Укрнафта" провели першу цього року у західному нафтопромисловому регіоні операцію потужного гідравлічного розриву пласта (ПГРП) на свердловині №24 Південно-Гвіздецького нафтогазоконденсатного родовища.

ПГРП – дороговартісний, однак один із найефективніших методів інтенсифікації видобутку нафти. За цим методом у свердловину закачують рідину, яка розриває нафтовий пласт – породу із багатьма тріщинами, котрі пов’язані між собою. Завдання гідророзриву – збільшити ці тріщини та утворити нові, котрі збільшують приплив нафти у свердловині. Коли нафтогазовий пласт розривають, то у нього закачують пропант (гранули діаметром від 0,4 до1,2 мм), він не дозволяє тривалий час зімкнутися тріщинам, зазначають в Укрнафті. Захід.

Потужний гідророзрив пласта на свердловині Пд.Гвізд-24 за технологією пройшов успішно, згідно з планом робіт. Про результати ПГРП будемо говорити вже після завершення освоєння та підбору оптимального режиму роботи свердловини.

Минулого року на родовищах НГВУ "Долинананафтогаз" успішно проведено 4 таких свердловино-операції, які уже станом на 1 червня забезпечили близько 4000 т додаткового видобутку нафти.
Зараз тривають підготовчі роботи до проведення ПГРП на свердловині 1004 Битків-Бабченського родовища НГВУ "Надвірнанафтогаз".

За словами Віктора Вовчка, начальника управління інтегрованого керування родовищами НДПІ, до кінця року загалом по західному нафтопромисловому регіону запроектовано проведення ще 9 гідророзривів пласта. Завдяки цим операціям зможемо вдихнути у виснажені свердловини з тривалим періодом експлуатації друге життя.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: