fbpx

На Прикарпатті відновили найбільший повстанський сховок в Україні. ФОТО

Наша історія 18:20, 20.05, 2018

В урочищі Плаєк біля села Гриньків, що на Рожнятівщині, урочисто відкрили відновлену повстанську криївку, де загинуло дев’ятеро підпільників.

Роботи з відновлення криївки тривали ще з літа минулого року. Відкрити для туристів її планували ще у жовтні минулого року. Втім, через поганий стан дороги офіційне відкриття довелось відкласти.

Як писав КУРС, тут загинуло дев'ятеро підпільниківДля впізнання вбитих повстанців людей зганяли з багатьох сіл – Гринькова, Ясеня, Вільхівки, Перегінська. Вбиті повстанці лежали у Перегінську два дні. На третій день тіла вбитих були викрадені. Знайшлися сміливці, які підпоїли вартових і вночі, коли ті лягли відпочити, вивезли вбитих на двох возах. Щоб колеса по дорозі не стукотіли, їх обмотали ганчір’ям і повісмом. Вбитих повстанців привезли на горішній цвинтар у Перегінську і поховали в братській могилі.

Місцезнаходження криївки було відоме, мабуть, кожному у Гринькові, оскільки розташована вона недалеко від села. Братство УПА разом з Осмолодським лісгоспом вирішило її відновити. 

За словами керівника комунпідприємства "Пам’ять", історика Василя Тимківа, цю криївку можна назвати найбільшим відновленим повстанським сховком в Україні. Також певною мірою можна назвати унікальним запасний вихід з криївки, адже його довжина становить понад 20 метрів. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: