fbpx

На Прикарпатті виділять мільйон гривень, щоб врятувати старовинні церкви

Наша історія 17:47, 04.03, 2017

На Прикарпатті є дві церкви, які відносяться до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Проте, окрім них, Івано-Франківщина має ще понад 150 унікальних об'єктів культурної спадщини національного та місцевого значення, які потребують охорони. Про це під час засідання колегії облдержадміністрації заявив начальник управління культури, національностей та релігій Володимир Федорак, пише Бліц-інфо.
"Негайного проведення ремонтно-реставраційних робіт потребують понад 150 унікальних об’єктів культурної спадщини як місцевого, так і національного значення, а це – дерев’яні церкви, конструкції яких внаслідок часу та природних чинників втрачають свою несучу здатність, їх деревина прогнила та уражена шкідниками", – пояснює Федорак.

За словами чиновника, щоб врятувати ці пам'ятки, необхідно більш як 12 млн грн. 

Як зауважив голова обласної ради Олександр Сич, потрібно розділити пам'ятки національного значення і місцевого. 

"За пам'ятки національного значення відповідає міністерство культури, тож пишіть до них і просіть гроші на реставрацію. До того ж міністр з Прикарпаття і розуміє, наскільки це необхідно. Що ж стосується місцевих пам'яток, то давайте нам перелік кількох найбільш важливих і ми будемо шукати гроші в бюджеті на них. Думаю, додатковий мільйон знайдемо, щоб врятувати цю спадщину", – сказав Сич.

В той же час Володимир Федорак зауважив, що великою проблемою при реставрації є відсутність паспортів у пам'яток. Адже без них проводити будь-які роботи заборонено. 

У підсумку голова обласної ради вирішив, що управління має подати на розгляд депутатів п'ять пам'яток, які мають паспорти і потребують негайного втручання. Окрім того, доручив попрацювати з місцевими громадами, щоб спільно виготовити паспорти на споруди.

Варто зауважити, що в області є 3944 об’єкти культурної спадщини, з них 107 – мають національне значення. Під охороною держави перебуває більш як 500 об’єктів сакральної архітектури, понад 400 культових споруд є пам’ятками місцевого значення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: