fbpx

На Прикарпатті вже в двох районах карантин через шкідника кукурудзи

Суспільство 07:36, 04.10, 2018

На Прикарпатті управлінням фітосанітарної безпеки під час проведення фітосанітарного моніторингу сільськогосподарських угідь з метою встановлення фітосанітарного стану виявлено обмежено поширеного в Україні карантинного шкідника – західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera) на території Городенківського району. Це вже другий район в області, де виявлений цей шкідник.

Про це повідомила прес-служба управління.

Зокрема, кукурудзяного жука виявлено на Городенківщині в селах Вербівці – 205,16 га; Котиківка – 1 24,66 га; Серафинці – 90,9 га; Рашків – 74,28 га; Раковець – 73 га; Олієво-Королівка – 125,1 га у філії "Перспектив" ПрАТ "Зернопродукт МХП", що підтверджено результатами досліджень ДУ "Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія".

Відповідно до статей 33, 34 Закону України "Про карантин рослин" на цій території господарства на площі 693,1 га запроваджено карантинний режим, згідно з розпорядженням Рогатинської райдержадміністрації № 376 від 21.09.2018 року.

На території господарства визначено заходи з локалізації та ліквідації вогнищ західного кукурудзяного жука.

Раніше на Прикарпатті на території Рогатинського району при здійсненні фітосанітарного моніторингу сільськогосподарських угідь виявлено карантинного шкідника – західного кукурудзяного жука.

Виявили його в селі Потік у ТОВ "Захід-Агро МХП" на площі 7 га. Це також було підтверджено результатами досліджень ДУ "Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія". 

Довідково: З часу першого виявлення західного кукурудзяного жука в Україні пройшло понад десять років. Впродовж останніх років спостерігається поступове поширення небезпечної комахи із місць першого виявлення, а це Закарпатська область, на схід, ближче до центру України. Упродовж останніх п’яти років шкідник поступово "освоює" землі 7 областей країни, пише "Пропозиція", головний журнал з питань агробізнесу. Досить активне поширення шкідника викликає занепокоєння фахівців, адже в багатьох країнах, де кукурудзяний жук набув значного розвитку і поширення, він завдає чималих збитків виробникам кукурудзи.

Проти личинок або дорослих комах діабротики у світі досить широко застосовують хімічні заходи. Ґрунтові інсектициди застосовують для контролю личинок ЗКЖ, позаяк вони проводять усе своє життя в ґрунті, живлячись корінням кукурудзи. Інсектициди можуть бути застосовані до висіву, під час висівання або після нього (у період вегетації).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: