fbpx

На теренах області впроваджується міжнародний проект щодо збереження карпатських пралісів

Наша історія 08:48, 27.06, 2014

Німці зацікавлені у вивченні саме карпатських пралісів, бо в Європі таких старовікових ділянок практично не лишилось. Територія впровадження – національні природні парки та прилеглі до них території, розташовані в зоні зростання пралісів і старовікових лісів. Серед восьми парків, що беруть участь у проекті, є і НПП Гуцульщина.

Проект став можливим завдяки природоохоронним ініціативам, котрі почала реалізовувати в Українських Карпатах минулого року міжнародна природоохоронна асоціація Bird Life International в Україні у партнерстві та за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина), а також завдяки активній участі національних природних парків Карпатського регіону і Департаменту заповідної справи Міністерства екології та природних ресурсів України, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК "Карпати".

Для успішного виконання польових робіт вже провели тренінги. А в червні на цих територіях реалізують завдання щодо підготовки до польових робіт.

В рамках проекту представники Українського товариства охорони птахів вже передали національним паркам обладнання, придбане для посилення їх матеріально-технічної  бази.

Начальник наукового відділу парку, кандидат біологічних наук Любомир Держипільський розповідає, що цінність пралісів у тому, що на цих ділянках не було ще діяльності людей:

"Праліси – це ліси, де не було діяльності людини. Первинні ліси – це еталони рослинності, там відстежуються усі зміни рослинного покриву – як відбувається у природі без втручання людини. В нас є цінні букові ліси, яким понад 100 років, а є і смерекові, що мають понад 180 років, але їх більше в середньогір'ї. У Космачі ще збереглися навіть пралісові ділянки. Щоб ділянка отримала статус пралісу, має бути однорідний масив, який займає не менше 50 га. Там не має бути ніяких слідів людської діяльності – ні стежок, ні пнів", – зазначає  Держипільський.

.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: