fbpx

На Верховинщині на смереці виявили "відьмину мітлу"

Суспільство 21:05, 30.07, 2014

Під час наукової експедиції на узліссі, біля полонини Глистовата, на одному із найвищих дерев смереки виявлено яйцеподібне скупчення, що складалося з аномально розгалужених гілок у верхній частині крони.

Працівники наукового відділу НПП "Верховинський" обстежили це дерево та встановили, що це так звана "відьмина мітла". Причинами її виникнення є соматичні мутації й різні патології, які характеризуються утворенням багаточисленних пагонів, що виросли зі сплячих бруньок, повідомяє Verchovyna.at.ua.

Лісова фітопатологія визначає походження такого явища діяльністю різних видів пукцинієвих грибів (Pucciniales) та інших мікроорганізмів, які призводять до аномального розростання тканин пагона та зміни характеру їх розвитку.

"Відьмина мітла" є напівпаразитом і потребує детального наукового вивчення. Вона може утворюватись у дерев зі слабким імунітетом, а також при незахищеності їх крон стіною лісу від природних факторів. У нашому випадку лісовий масив знаходиться нижче по схилу і не забезпечує надійного захисту від поширення вітром спор грибів, вірусів та інших чинників.

Працівники НПП "Верховинський" періодично проводять роботу з виявлення і моніторингу за поширенням "відьминих мітел" на території Парку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: