fbpx

На вулицях Рогатина знайшли півсотні давніх надгробків. ФОТО

Наша історія 12:05, 01.08, 2016

Велику кількість фрагментів єврейських надгробків знайшли під час комунальних робіт на вулиці Драгоманова та вулиці Завода, що веде через річку Гнила Липа, у Рогатині.

Знахідки були сконцентровані в північно-західному районі міста. Подробиці знахідки повідомив рогатинський краєзнавець Михайло Воробець. 

Дослідник історії рідного краю прогнозує, що під час подальших ремонтних робіт в місті надгробків знайдеться ще більше, адже їх використовували колись для дорожнього покриття, йдеться на сайті проекту "Єврейська спадщина Рогатина" Jewish Headstone Recovery Project.

У цілому близько 50 matzevot (надгробків) було виявлено в цьому місяці, серед них один – з червоного граніту, повністю неушкоджений і вагою приблизно 350-400 кілограмів, йдеться на сайті.

Переклад різьбленого єврейського тексту на прекрасному гранітному камені розповідає, чий це камінь: "Хана, дочка поважного нашого покійного, виняткового вчителя Іцхака Цві Нагельберга, нехай його  пам’ять буде за благословенням, померла 26 дня місяця Шват 5695 [1935]"

1

Напис продовжується, описуючи Хану  в поетичному тексті, з першої літери кожного рядка виклавши її ім’я:

Мудра серцем, похована тут.
Смиренна, дорога душа.
Їй було 75.
Дочка богобоязної людини
Відбула до свого вічного спокою.
Хай душа її буде з Обітованною Землею
І обдаровує милістю бідних із плодів її рук,
що отримала свою частку від грядущого світу, коли ще жила.
Скромна, навіть коли була дівчинкою.
Дівчиною покинула їх
З душею очищеною 7 разів.
Хай її пам’ять буде благословенна серед тих, хто живе.

З урахуванням того, що матеріалом є камінь з червоного граніту, а датою її смерті є 1935 рік, припускають, що жінка була похована на новому єврейському кладовищі Рогатина, яке було відкрито в 1920-х роках. На сьогодні існує декілька подібних великих надгробків з червоного граніту на цьому ж кладовищі, розташованому в північній частині міста.

Ольга Вербяна надіслала проекту 24 відмінні фотографії надгробків, які зараз є повністю відновленими на старому єврейському кладовищі, й утримуються згідно з планом, запропонованим рабином Колесником з Івано-Франківська.

"Ми маємо за мету зробити додаткові фотографії надгробків під час нашого наступного візиту до Рогатина 6 вересня. Ми вдячні Ользі Вербяній, Світлані Роскош, Михайлові Воробцю, офіційним особам Рогатина і місцевим мешканцям за те, що віднайшли ці камені і повідомили нас про це відкриття", – кажуть автори проекту.

2

3

4
Декілька зображень недавно знайдених надгробків, що зараз перенесені на Рогатинське старе єврейське кладовище

За результатами своїх візитів у Рогатин у травні 2011 року, квітні 2013-го та травні 2016 року учасники проекту "Єврейська спадщина Рогатина" склали карту надгробків, які були врятовані в місті впродовж останніх п’яти років, інформують ВІкна.

"Ми будемо оновлювати карту у вересні, щоб включити камені, врятовані на вулиці Драгоманова та вулиці Завода, відразу, як побачимо точне місце, де камені були знайденими",  кажуть автори проекту.

Довідково: "Єврейська спадщина Рогатина" є волонтерською програмою, метою якої є збереження історичної спадщини та набуття освіти; організація працює задля ради відновлення історії Рогатинської єврейської громади з людьми та матеріальними пам’ятками у теперішньому місті у співпраці з нинішніми жителями Рогатина і добровольцями з усього світу.

Зараз програма зосереджена, головним чином, на пошуках та відновленні фрагментів єврейських надгробків, які залишилися у місті, та їх поверненню на старий єврейський цвинтар.

Майбутні плани включають у себе очищення та відновлення старого цвинтаря, створення пам’ятного місця для встановлення відновлених надгробків та їх фрагментів, а також розробку освітніх матеріалів для відродження пам’яті та пошани до національних громад, які колись проживали у Рогатині.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: