fbpx

На затвердження в МОЗ подали п’ять госпітальних округів Прикарпаття

Здоров'я 12:38, 01.03, 2017

До трьох госпітальних округів з центрами в Івано-Франківську, Калуші та Коломиї, створення яких Івано-Франківщині пропонувало Мінохорони здоров'я, ОДА заявила про створення ще двох – із центрами в Надвірній та Косові.

Як повідомив сьогодні на брифінгу директор Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Мирон Матейко, після доопрацювання плану в МОЗ від області пішла пропозиція затвердити в процесі реформування медичної галузі Прикарпаття 5 госпітальних округів. Два додалися, виходячи зі специфіки області, третина території якої є гірською.

Відтак Департамент, посилаючись на позицію громади області, відстоює госпітальні округи на Івано-Франківщині з центрами в містах Косів, Надвірна, Калуш, Коломия та Івано-Франківськ.

Попередня позиція МОЗ, який пропонував три госпітальні округи в Івано-Франківській області, дещо змінилася, каже Мирон Матейко. Є ймовірність, що до думки громади прислухаються.

"Я на нараді особисто підходив до заступника міністра. Вони розглядають таку ймовірність. Це питання також порушують і народні депутати від Прикарпаття", – зазначив він.

Про створення ще одного, шостого, госпітального округу з центром у місті Долина до Департаменту охорони та обласної ради звернулася громада району і районна рада. Питання обговорюється, повідомив головний лікар області, проте на рівні області Долинську ЦРЛ бачать як лікарню інтенсивної терапії. 

Затвердження округів чекають до четвертого кварталу цього року. Тоді, за словами Матейка, відбудеться перегляд бюджету і фінансування медгалузі області. Доти лікарні й поліклініки в "госпітальних" містах працюють без змін, як і минулого року.

Директор Департаменту охорони здоров’я повідомив, що Камбін не планує скорочення мережі медичних закладів області. "Жодна лікарня не буде закрита",  підкреслив Матейко. Щоправда, їх чекає переформатування і зміна профілю. Так, ЦРЛ у райцентрах, які не підпадають під госпітальні, залишаться лікарнями інтенсивної терапії в мережі вторинної ланки медичної допомоги. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: