fbpx

Допомога хворим з інфарктом міокарда на Прикарпатті може стати платною

Здоров'я 13:34, 02.03, 2017

З 3,5 млн гривень, виділених обласним бюджетом на Регіональну цільову програму запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2016-2020 роки, на закупівлю стентів пропонують витратити лише 310 тисяч гривень.

Про це йшлося на засіданні комісії облради з питань охорони здоров’я і соціальної політики 28 лютого.

Проблему мізерного фінансування заходів Програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань порушив член комісії, лікар-хірург, депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Олег Атаманюк, повідомляє прес-служба партії. Депутат зауважив, що на закупівлю штучних водіїв ритму (кардіостимуляторів) передбачено 580 тисяч гривень, чого вистачить приблизно на 30 стимуляторів, а на придбання стентів виділяють всього 310 тисяч.

"Вартість одного стента та необхідного набору для того, щоб врятувати життя однієї людини з інфарктом, складає орієнтовно 18-20 тисяч гривень. Більшість людей не зможе знайти таких коштів. Станом на сьогодні практично не залишилось стентів, придбаних за бюджетні кошти, для порятунку життя і надання невідкладної допомоги хворим з інфактом міокарда. Сума, яка предбачена програмою на закупівлю стентів, є мізерною та може забезпечити максимум двомісячну потребу", – зазначив Атаманюк.

Після засідання комісії у дописі в соцмережі Фейсбук завідувач відділенням інвазивної діагностики і лікування Центральної міської клінічної лікарні Лілія Сорохтей висловила обурення тим, що в цей час виділяють 950 тис. грн для закупівлі діагностичного обладнання для обласного кардіодиспансеру, зокрема комп’ютерного електроенцефалографа (при відсутності неврологічного відділення і невропатолога на 0.5 ставки).

"Тепер хворому з інфарктом замість того, щоб швидко відкрити артерію і врятувати йому життя з відповідною якістю, йому будуть робити енцефалограму? Я розумію, що грошей не вистачає, але ж повинні бути якісь пріоритети. Що може бути більш необхідне, ніж забезпечення надання ургентної допомоги пацієнтам з інфарктом міокарда?"  обурюється Сорохтей.

В результаті засідання комісії депутати рекомендували департаменту фінансів відшукати 2,5 мільйони на кардіохірургію.

Завтра, 3 березня, у Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська медики дадуть прес-конференцію про стан фінансуванню кардіологічної галузі міста. Якщо ситуація не зміниться, кажуть лікарі, ургентна допомога пацієнтам з інфарктом міокарду стане неможливою або ж надаватиметься лише на платній основі.

Нагадаємо, ще в грудні на сесії обласної ради Олег Атаманюк просив збільшити фінансування "Регіональної програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань та судинно-мозкових захворювань" на 2,5 мільйони гривень. Виділення додаткового фінансування програми дозволило б закупити життєво необхідні стенти та врятувати близько сотні жителів нашої області, однак тоді депутати не проголосували за таку пропозицію Атаманюка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: