fbpx

Наївність, гумор і абсурд: Євген Самборський в Центрі Сучасного Мистецтва

Стиль життя 19:44, 17.03, 2016

Франківський митець Євген Самборський показав містянам власний проект "Ми ті на кого ми чекали". Ознайомитись з роботами автора можна у приміщенні ЦСМу, яке Євген Самборський самостійно переобладнав.

"Я давно хотів зробити виставку у Франківську. І давно хотів, щоби в місті була галерея. Цим проектом втілив обидва бажання," – говорить художник Євген Самборський.

Ця виставка поєднала роботу митця з простором і залом,  попросту ремонт, який власноруч у приміщенні Центру Сучасного Мистецтва зробив художник, і власне виставку.

Ремонт, як спосіб привести ЦСМ у сучасний вид і стан, стався завдяки гранту з міського бюджету. Біле тло обране як ідеальне тло для експозиції. Серед експонатів – скульптури, фото, слова, інсталяції "Культурний пил", "Архів", "Універсальна ширма" та інші.

До кожного Євген Самборський підготував коротку довідку, яка пояснює сенс візуальних метафор митця. Цікаво, що все виставлене, за винятком скульптур, створене, укладене з підручних матеріалів, які у прямому сенсі сипалися на нього під час ремонту.

"Після демонстажу декоративних елементів був зібраний шар пилу, що назбирався тут за кілька десятків, може, 40 років. Спочатку у приміщенні був хол міської філармонії, потім народнмй дім, магазин сувенірів, а зараз ЦСМ. Вигляд цього культурного пилу нагадує чи то мозок людини, який вже розкладається, чи то відходи, що викликає змішані такі відчуття. В такий спосіб я хотів проілюструвати процес культурного продукування. Це така візуальна метаформа всього того, що продукує сучасна культура",  пояснив інсталяцію "Пил" Самборський.

1

"Універсальна ширма"  кронштейн з пожмаканю плівкою, зірваною з вікон, уособлює ту заборону, з якою стикався директор ЦСМ Анатолій Звіжинський. Він мусив у старому ЦСМ мати заліплені плівкою вікна, щоби зміст демонстрованого сучасного мистецтва не роз’ятрював цнотливих міських обивателів.

Відтепер величезні вікна ЦСМ будуть відкриті і будуть слугувати вітринами. А в приміщенні вночі буде горіти світло для того, щоби виставка була безперервною.

Найцікавіший і найбільш контраверсвійний експонат – скульптура "Пане Дайте пару Копійок", виконана в людський зріст. У руці "Пана" – дірка, в яку відвідувачам запропоновано кидати монети чи купюри. Зібрані в такий спосіб кошти поділяться на три частини – герою, ЦСМ і автору.

ЦСМ

"В такий спосіб ми показуємо, що ми всі – жебрак, художник і мистецька інституція  знаходимося на одному рівні",  сказав Самборський.

Який саме рівень мав на увазі художник – матеріальний чи духовний  залишилося невідомим. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: