fbpx

НАША ІСТОРІЯ. Станиславівські оголошення: рекламний ляп вікової давності

Наша історія 16:14, 12.12, 2014

Звичайні оголошення, які ми бачимо щодня й одразу забуваємо, можуть колись у майбутньому виявитися ключиком до розуміння нашого часу й способу життя. Пропонуємо зануритися в історію повсякденності старого Станиславова, орієнтуючись за "меседжами", які посилають нам звичайні оголошення в тогочасній місцевій пресі.

Оголошення про нову книгу і продаж собаки, "Кур’єр Станиславівський" від 27 жовтня 1901 р.

Перед нами – два оголошення, що повідомляють про зовсім різні речі. Перше рекламує нову книгу: "Хто кохає свою дружину і є прогресивним, той нехай читає книгу доктора Бока "Маленька сім’я". Коштує 40 гелерів у поштових марках". Раніше поштові марки часто використовували для оплати на рівні з грошима.

Друге повідомляє, що продається гарна сука (тобто собака жіночої статі), породи сетер, молода, віком 10 місяців, що виросла дуже великою. За інформацією пропонують звертатися по вул. Ісаковича, 10 (сучасна вул. Сабата) у Станиславові.

Проте ці оголошення розміщені поряд і слова "хто кохає свою дружину" та "гарна сука" виділені жирним шрифтом, завдяки чому ці тексти злегка "взаємодіють". При цьому інформація про собаку мимоволі кидає тінь на ні в чому не винну дружину з першого оголошення, характеризуючи її не найкращим чином.

В сучасній рекламі таке явище називається "ефектом синергії". Це означає, що два абсолютно різних рекламних повідомлення раптом починають "перекликатися" за змістом, створюючи кумедний, але зовсім не передбачений рекламодавцями ефект. Один з найвідоміших сучасних прикладів рекламної синергії представлений в американському журналі "Nature" за вересень 2008 р. Спереду на обкладинці часопису був зображений Барак Обама поряд зі своїм політичним опонентом Джоном Маккейном. А на задній обкладинці журналу красувалася реклама з двома симпатичними песиками, що дивовижно нагадували обох політиків. Цей рекламний ляп викликав неабиякий скандал. Власне кажучи, рівень якості й деякої івано-франківської реклами підтверджує, що за століття рекламісти так і не навчилися виправляти свої помилки.

Оскільки в одному з оголошень ідеться про собаку, певно, варто згадати про те, як жилося "братам нашим меншим" у Станиславові початку ХХ ст. А їхнє життя було нелегким. В місті панувала справжня епідемія сказу серед собак, які нападали на перехожих і малих дітей, траплялися смертельні випадки. Міська влада вживала рішучих, хоча й жорстоких заходів. Усіх псів і котів, які контактували з хворими тваринами, безжально забивали. 1 квітня 1903 р. був уведений трьохмісячний "карантин", протягом якого власники собак повинні були тримати їх на прив’язі або ж виводити тільки у намордниках і на повідку. Всіх собак, що вільно бігали містом, відловлювали й забивали.

Заборонялося заходити з тваринами до кав’ярень і ресторанів, а в разі появи ознак сказу в домашнього улюбленця потрібно було негайно повідомляти про це магістрат. Порушників чекало суворе покарання. Проте ці драконівські заходи не дуже допомагали через те, що не всі жителі міста сприйняли їх з ентузіазмом. Одного разу містяни навіть учинили напад на поліцейського, прагнучи відбити в нього виловленого собаку.

Ставтеся до своїх домашніх улюбленців з увагою – і до рекламних оголошень, які ви подаєте!

Олена Бучик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: