fbpx

Наше завдання, щоб у місті не було комунального управителя, – Роман Онуфріїв

Суспільство 17:09, 24.12, 2015

Мешканці багатоквартирних будинків Івано-Франківська до 1 липня 2016 року повинні визначити управителя, який обслуговуватиме їх. Найближчим часом комунальне підприємство "Єдиний розрахунковий центр" має списати усі будинки з балансу.

Про це йшлося на засіданні постійної депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства.

Директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв'язку Михайло Смушак зазначив, що мешканці будинків, які знаходяться на балансі комунального підприємства, звикли думати, що підприємство зобов'язане дбати про будинки та проводити ремонтні роботи. Однак, згідно із законодавством, усі мешканці багатоквартирних будинків є їх співвласниками. Відповідно, вони самі повинні дбати про належне їм майно.

Директор ЄРЦ Мирон Джус зазначив, що наразі підприємство обслуговує будинки на звичних умовах. Однак мешканці повинні провести збори, на яких дійти згоди щодо управителя. Рішення приймається за наявністю більше 50% голосів "за".

З 1 липня, якщо мешканці будинків не визначаться з управителем, його призначить орган місцевого самоврядування за результатом конкурсу. Михайло Смушак каже, що на перших порах буде призначено муніципального управителя, яким буде швидше всього КП "Муніципальна інспекція з благоустрою" – теперішній ЄРЦ.

"Ми призначимо муніципального управителя, але це не завадить проводити конкурс серед інших приватних "жеків",  наголосив Смушак і додав, що департамент не зацікавлений у тому, щоб самостійно проводити цю роботу, а вирішувати має сама громада.

"Наше завдання глобальне  щоб у місті не було комунального управителя… Тому що все, що комунальне, менш конкурентоздатне. Тобто ми маємо дати "зелений сигнал" бізнесу – приватним "ЖЕКам", майбутнім приватним управляючим компаніям. Є великий ринок грошового обігу. Створюйте організації та надавайте якісні і доступні послуги,  зазначив депутат міськради Роман Онуфріїв, присутній на комісії.  Ми йдем швидше за державні тенденції".

У комісії також відзначили, що немає приватних підприємств, які можуть запропонувати кращі тарифи, ніж муніципальне.

Директор департаменту комунального господарства відзначив, що найбільшим недоліком цього усього процесу є пасивність громадян, які не хочуть збиратися та щось вирішувати.

Однією з проблем є те, що в місті є будинки, які жодна компанія не захоче брати на обслуговування, оскільки вони знаходяться в аварійному стані.

"Багато таких будинків є і в центральній частині міста. Є такі, що давно вже зняті з балансу. Знову ж таки, будинок залежить від власників. Мешканці мають самозобов'язання по цьому будинку, як і інші суб'єкти. Муніципальна інспекція також повинна буде звертати увагу на те, що власники повинні виконувати свої зобов'язання. Якщо вони цього не робитимуть, не прибиратимуть прибудинкову територію, на кожного власника квартири накладатимуться адмінштрафи",  пояснив Смушак.

Комісія підтримала рекомендацію департаменту ЖКГ та ЄРЦ популяризувати питання визначення управителя серед мешканців багатоповерхівок міста. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: