fbpx

Наступного року для вступників медичних вишів можуть встановити мінімальний прохідний бал

Здоров'я 11:22, 05.08, 2017

Завершується вступна кампанія у ВНЗ країни. В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун поділилася показниками рівня знань людей, які поступають у медичні університети і лікуватимуть у майбутньому нас усіх.

Про це вона написала на сторінці у соцмережі facebook.

"Відсутність мінімального прохідного балу 150 із ЗНО призвела до прогнозованого результату  багато абітурієнтів із низькими балами подали документи на вступ до медичних вишів. А саме  5800 абітурієнтів із балами, нижчими за 150, є рекомедованими до зарахування у ВНЗ цього року.

Це 5800 людей, які не змогли опанувати шкільну базу знань вище, ніж на трійку. Чи зможуть вони добре опанувати надскладне навчання на медика?

Зараз вони мають шанси вступити на медичні спеціальності, багато з них навіть на бюджет. За даними Вступ.інфо, наразі мінімальний прохідний бал, з яким абітурієнт може потрапити на бюджет у медичні ВНЗ, – 123 бали.

Вступна кампанія ще триває, проте приблизну картину ми можемо бачити вже сьогодні. У чотирьох медичних ВНЗ кількість заяв абітурієнтів із балами, нижчими за 150, становить більше 20%. Наприклад, у ДЗ "Луганський медичний університет" цей відсоток найвищий – 37%! Така велика кількість студентів із низьким рівнем підготовки ставить під загрозу саму ідею вищої освіти.

Цікава закономірність – у ВНЗ, що знаходяться нижче за рейтингом рівня знань випускників, подалися найбільше абітурієнтів із сертифікатами, меншими за 150 балів. Вони обрали слабші медуніверситети для того, щоб отримати шанс навчатися за державний кошт. Проте під питанням лишається, чи достатньо якісну вони отримають освіту для того, щоб опікуватися людським життям.

Сподіваємося, що цього разу ні в кого не викличе заперечень необхідність встановлення мінімального прохідного бала для вступників медичних вишів на наступний рік. Ми будемо боротися за систему вступу, яка гарантуватиме, що професію лікаря отримуватимуть найсильніші та найбільш вмотивовані люди", – йдеться у повідомленні Уляни Супрун.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: