fbpx

Наступного року в Рогатині відзначать 600-річчя надання місту Магдебурзького права

Наша історія 13:37, 17.09, 2014

Обласна рада ухвалила звернення до Кабінету Міністрів України щодо відзначення на державному рівні 600-річчя надання місту Рогатину Магдебурзького права. Така дата виповнюється у серпні наступного року.

До відзначення 600-річчя надання Рогатину Магдебурзького права планується здійснити ряд заходів з вирішення соціально-економічних питань, збереження історичних споруд, популяризації історичних та культурних цінностей. Але для виконання цих завдань необхідна державна підтримка. Тому і звернулися депутати обласної ради до Кабміну з клопотанням передбачити фінансування з державного бюджету заходів з підготовки та відзначення ювілейної дати опільського міста. 

Довідково: У 2015 році випов­нюється 600 років із дня надання давньому прикарпатському місту Рогатину Івано-Франківської області Магдебурзького права. Перша письмова згадка про Рогатин датується ХІІ століттям. Матеріали Центрального Державного історичного архіву України у м. Львові свідчать, що 14 серпня 1415 року село Пилиповичі було перейменовано на місто Рогатин та йому надано Магдебурзьке право. Рогатин став дванадцятим містом на території сьогоднішньої України, удостоєним такої честі.

У Рогатині багато історичних, культурних пам’яток і визначних місць. Один із найстаріших дерев’яних храмів України – церква Святого Духа – є пам’яткою ЮНЕСКО. У місті народилися і працювали відомі громадські діячі, політики, історики, письменники, композитори (Омелян Огоновський, Ісидор Шараневич, Сильвестр Яричевський, Борис Кудрик та інші). В знаменитій гімназії Володимира Великого працювали і вчилися Антін Крушельницький, Іван Крип’якевич, Денис Лукіянович, Роман Грицай, Микола Чайківський та інші відомі діячі української культури. Є пам’ятники як далекої, так і близької історії, зокрема всесвітньо відомій Насті Лісовській (Роксолані). В Рогатині функціонують храми, музеї, сільськогосподарський коледж, гімназія. У місті розвинені народні промисли, художня самодіяльність тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: