fbpx

Найголовніше зі щорічної промови Обами про економіку, Росію, Україну та Марс

Політика 09:54, 21.01, 2015

Президент США вірить у силу слова, дипломатії та переговорів більше, ніж у силу зброї.

Президент США Барак Обама звернувся зі щорічною промовою до американського Конгресу. Говорив про плани країни на наступний рік і, звісно ж, про зовнішню політику Америки, передає ТСН.

Обама у промові, яка стосується передусім внутрішніх американських ініціатив, особливо покращення життя і виходу з кризи, таки згадав Україну і російську агресію щодо неї. І ту підтримку, яку США їй надаватимуть разом із партнерами з НАТО.

Росію і Путіна американський президент теж згадав. Незлими, але зрозумілими словами. "Ми виходимо з принципу, що великі країни не можуть залякувати менші. Ми протистоїмо агресії Росії, підтримуємо демократію в Україні та надаємо гарантії союзникам по НАТО. Минулого року, коли ми разом з союзниками тяжко працювали над накладенням санкцій, деякі казали, що агресія Путіна – це майстерна демонстрація стратегії та сили. Що ж, сьогодні Америка та її союзники демонструють силу, Росія ж ізольована, а її економіка в руїнах",  наголосив Обама.

Для тих, хто сподівався на відкриту американську допомогу і заокеанські загони морських піхотинців на охороні українських кордонів, – невтішна звістка. Обама вірить у силу слова, дипломатії та переговорів більше, ніж у силу зброї.

Американський президент привітав націю із згортанням військової операції в Афганістані та суттєвим скороченням загонів в Іраку. До слова, США вже давно не веде воєн на своїй території, тільки на чужих. Відтак цінує своїх солдатів і військових понад усе. 

Загалом, це його шоста промова до нації. Йому лишилося ще два роки до кінця його каденції, і він говорить про це не без іронії і щодо себе, і щодо ситуації з домінуванням його політичних опонентів і в Конгресі, і в Сенаті. На наступний рік Обама пропонує зосередитися на допомозі середньому класу, зокрема, на дитячій дошкільній освіті, освіті дорослих американців. Пропонує на це чималі дотації і скорочення податків. Америка також планує відправити космічну експедицію на Марс.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: