fbpx

НБУ ввів в обіг монету, присвячену 100-річчю проголошення Акту Злуки

Суспільство 18:57, 18.01, 2019

Національний банк України (НБУ) випустить пам'ятну монету, присвячену сторіччю з дня проголошення Акту про об'єднання ЗУНР і УНР.

Номінал монети – 5 гривень, тираж – 40 тисяч штук. Придбати сувенірну монету можна буде з 17 січня 2019 року.

На аверсі монети розміщено малий Державний герб України, під ним – напис "Україна"; в центрі на дзеркальному тлі шрифтова композиція з абревіатур УНР/ЗУНР; внизу на матовому тлі номінал "5 гривень", по боках від якого – стилізований рослинний орнамент, внизу – рік карбування монети "2019" і логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено фрагмент Акту про об'єднання: "Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Збулися одвічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України".

Латентним зображенням на тексті проглядається тризуб.

Ліворуч і праворуч від напису розміщені медальйони із зображенням символів Західної України (лева) і Центральної України (Архангела Михаїла), від яких вгору йде стилізований рослинний орнамент у вигляді лаврових гілок. Внизу – напис півколом – "100 років Акту про об'єднання".

"Монета присвячена урочистому проголошенню Акту про об'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в єдину незалежну державу. 22 січня 1919 року в урочистій обстановці на Софійській площі в Києві відбулася подія, яка стала підсумком відповідного підготовчого процесу, – був проголошений Акт про об'єднання українських земель, в якому зазначалося, що відтепер український народ, звільнений могутнім поривом своїх сил, має змогу об'єднати зусилля всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Українську державу", – зазначили в НБУ.
 
Раніше НБУ показав найкрасивіші пам'ятні монети року. Найкращі дизайни визначили у трьох номінаціях.

Монетному двору України виповнилося вже 20 років:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: