fbpx

Небайдужі влаштовують генеральне прибирання Писаного Каменю у Карпатах

Стиль життя 18:29, 17.10, 2017

Фотограф Яніна Лучейко закликала небайдужих допомогти прибрати одне з найкрасивіших місць Верховини.

На своїй Фейсбук-сторінці Яніна Лучейко зазначила:

"Друзі, в цю суботу, 21.10.17, ми плануємо прибрати сміття з Писаного Каменю, одного з найкрасивіших і чарівніших місць Верховини, що приваблює до себе дуже багато туристів.

На жаль, сам Писаний Камінь не може позбутися тих куп сміття, що лишається після відпочинку людей.

Тому у форматі легкого походу ми йдемо до Писанго Каменю не за силою, а за сміттям. 

Хто має бажання, приєднуйтеся!"

Яніна Лучейко попросила принести міхи для сміття, а також допомогти з атівкою для вивезення сміття, пишуть Вікна.

Писаний Камінь – геологічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні; група мальовничих скель. Розташовані у Верховинському районі Івано-Франківської області, за кілька кілометрів на південний схід від села Буковець і Буковецького перевалу. Площа природоохоронної території 5 га.

Писаний Камінь – величезні брили пісковику, які починаються з північного заходу, з каменів заввишки 2-3 м, і тягнуться ланцюгом (бл. 80 м) на південний схід, переходячи у масивні моноліти заввишки до 20 м. Верх каменів утворює горизонтальну площину.

Свою назву Камінь одержав від карбів (петрогліфів), найдавніший з яких походить з часів Київської Русі. За деякими припущеннями, в минулому на скелях було язичницьке капище. Залишками капища вважають дев'ять круглих виїмок-чаш, які вирубані в камені. На внутрішніх стінках окремих заглибин збереглися виразні сліди видовбування якимось гострим предметом. Дно деяких із них має ознаки випаленого каменю. Поміж "чашами" і довкола них є понад 30 символічних малюнків-петрогліфів.

Писаний Камінь – цікава історична і геологічна пам'ятка. Зі скель відкривається велична панорама гірських хребтів і вершин. Тут часто бували Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський та інші діячі української культури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: