fbpx

Жителі Калуського і Галицького районів поскаржилися на "Даношу" до Світового банку

Суспільство 17:53, 03.09, 2014

Жителі міста Калуш і сіл Сівка-Войнилівська, Мошківці, Калуського району та сіл Водники, Делієве і Лани – Галицького району мають претензії до сільськогосподарської компанії "Даноша" щодо порушення земельного та екологічного законодавства. Мешканці цих районів скаржаться на погіршення екологічної ситуації, зниження якості землі, пошкодження доріг та вимагають відкритого доступу до інформації щодо стану води, викидів у навколишнє середовище, добрив тощо.

"У селі Делієве Галицького району побудували свинокомплекс з порушенням санітарно-захисних зон, тобто вони ("Даноша" – КУРС) побудували комплекс з більшою кількістю свиней без згоди громади, що нас спонукало створити територіальну громаду для того, щоб боротися з тим будівництвом. Ми винесли рішення територіальної громади про заборону будівництва, скерували керівництву "Даноші", але воно не зреагувало. А рішення територіальної громади – це є рішення прямої дії до виконання", – пояснює член комітету громадських представників територіальної громади села Делієве Марія Підгаєцька.

Люди написали заяву у міліцію. За два місяці кримінальне провадження закрили, пояснивши відсутністю складу злочину. Громада оскаржила закриття провадження у суді, і його повернули на дорозслідування. Також мешканці Калуського та Галицького районів звернулися до Світового банку.

"Ми написали скаргу у Світовий банк, оскільки "Даноша" фінансується зі Світового банку. Той заяву прийняв до розгляду", – розповіла пані Марія.

До врегулювання конфлікту між громадами та сільськогосподарською компанією залучили організацію "Інститут миру і порозуміння", яка нібито має допомогти сторонам дійти згоди за допомогою медіації.

"Це ми вже, мабуть, п’ятий раз зустрічаємося. Перші рази були тренінги, де нас навчали, як себе поводити. Результатом зустрічей має стати підписання угоди про подальшу співпрацю", – сказала напередодні сьогоднішньої зустрічі Марія Підгаєцька.

Та замість підписання угоди на представників громади чекав черговий тренінг. Учасникам зустрічі роздали листочки з прислів’ями та приказками і запропонували представитися і вибрати народну мудрість, яка найбільш близька кожному з присутніх.

Після такого своєрідного знайомства медіатор Роман Коваль нагадав, що представник омбудсмена Світового банку Скотт Адамс відвідав Прикарпаття для дослідження господарської діяльності "Даноші", зустрівся з представниками громади і підготував висновок щодо подальшого перебігу подій та проект угоди про подальшу співпрацю. Результатом цих зустрічей мають стати внесені правки до угоди та її підписання.

Однак представника так званої третьої сторони насторожила присутність журналіста "КУРСу".

"Ми домовлялися, що зустріч має відбуватися без участі будь-яких людей, яких ми не запрошували, які не подавали скаргу, які не є позивачами або відповідачами в цьому процесі. Вони можуть бути присутні за однієї умови: якщо всі учасники на це погодяться", – сказав Коваль.

Дискусія щодо можливості присутності журналіста КУРСу тривала приблизно півгодини. Попри те, що проблема стосується земельних конфліктів і екологічних проблем як мінімум семи населених пунктів, так званий медіатор переконував присутніх, що зустріч має бути конфіденційною, щоб "виробити взаємну довіру між сторонами конфлікту". Договорився до того, що, коли представникам "Даноші" буде необхідне якесь висвітлення, вони надішлють журналістам прес-реліз.

Зрештою, генеральний директор підприємства Крістіан Брокоп Якобсен  погодився на присутність преси за умови, що в угоді, підписання якої заплановане на 16:00 4 вересня, пропишуть можливість залучення ЗМІ до висвітлення діяльності "Даноші".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: