fbpx

Нові правила захоронення: з 15 березня потрібна довідка з суду

Суспільство 18:54, 09.03, 2018

З 15 березня вступають в силу так звані "правки Лозового" до Кримінального кодексу, які передбачають, що без довідки з суду поховання неможливе. Навіть якщо людина померла вдома природною смертю.

Про зміни в процедурі захоронення йшлося на прес-конференції в агенції Голос.ua. Як повідомив екс-замголови головного слідчого управління МВС України Григорій Мамка, зміни до Кримінального кодексу Верховна Рада прийняла ще 6 жовтня 2017 року. З 15 березня цього року вони набувають чинності.

До того, якщо помирала людина, на місце виїжджала швидка медична допомога і слідчо-оперативна група. Лікар констатував смерть, а слідчий відкривав карне провадження і відправляв тіло у морг з постановою на проведення судово-медичної експертизи. Без постанови морг не може прийняти тіло.

З 15 березня слідчому заборонять призначати експертизу, натомість зобов'яжуть звертатися за дозволом на проведення експертизи до суду. Рішення чекатимуть не менше 72 годин. Відтак можуть виникнути серйозні проблеми з оперативністю судових установ.

"Що робити з трупом? Ніхто не розуміє, де він лежатиме. У домашніх умовах утримувати неможливо. Без рішення суду морги не прийматимуть тіло для проведення розтину і першочергової судово-медичної експертизи. Якою б смертю не померла людина: природною чи насильницькою. Якщо людину вбили, взагалі завал: доки чекатимемо дозвіл на експертизу, втрачатимемо докази. Думаю, що отримаємо великий шквал скарг родичів, які будуть ображені неприйманням тіл до моргів", – сказав Мамка.

"Ні мертвим, ні живим парламент нічого доброго не дає. Повністю абсурдні правки Лозового вдарять по всіх громадянах України. Вони ускладнять процедуру поховання й призведуть до перевантаження роботи судів. І так по коридорах не проштовхнутись. Таких випадків буде тисячами по країні. Судді вже в паніці, бо уявляють, що почнеться через дев'ять днів", – коментує новації експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

"Не думаю, що труп лежатиме вдома. Його мають повезти в морг. Але там не зможуть приступити до розтину, поки не отримають ухвалу суду. Тому морги будуть переповнені", – натомість зазначає юрист Олександр Климчук.

Нацполіція порушила це питання тиждень тому і внесла законопроект про зміни змін, пише 24 Канал. Його мають розглянути 13-14 березня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: