fbpx

Новітні розробки: у Франківському медуніверситеті досліджують коноплю

Здоров'я 14:59, 14.02, 2019

В Івано-Франківському національному медичному університеті підсумували рік роботи, зокрема презентували новітні розробки науковців ІФНМУ, які використовує українська фармація.

Завідувач кафедри фармації ІФНМУ, доктор фармацевтичних наук, професор Андрій Грицик розповів про напрями наукових досліджень, якими займається кафедра.

Головний – вивчення властивостей лікарських рослин Карпатського регіону, виготовлення з них різних лікарських форм та застосування в лікувальній та відновній терапії.

"На нашій базі в м. Яремче є дослідні ділянки лікарських рослин фармфакультету, які мають державний статус з 2008 року і на яких проводимо наукові дослідження. Плюс наукова лабораторія. Результатом роботи є набір олій для внутрішнього і зовнішнього застосування. Рекомендуємо їх як косметичні та лікувально-косметичні засоби. Так науковий напрям – дослідження жировмісних рослин – на кінцевому етапі отримав втілення у продукції, яка виробляється спільно з товариством "Фітолік" і представлена у фармацевтичній мережі України. Продукцію, яку пропонує фармацевтичний факультет університету, можуть широко використовувати також відділення реабілітації та масажні салони", – розповів Андрій Грицик.

На фармфакультеті досліджували, зокрема, властивості олії ріпаку. В процесі запатентували прес для холодного віджиму олії – це дозволило отримати її як лікувальну сировину і максимально зберегти її користь. На сьогодні, додає завкафедри, доступна 100% натуральна ріпакова олія.

"Ріпакова олія рекомендована як додаткове джерело ненасичених жирних кислот, вітамінів та мінералів рослинного походження з метою загального зміцнення організму та профілактики атеросклерозу і серцево-судинних захворювань", – зазначив він.

Окрім того, виготовляють композиції з ефірними оліями інших лікувальних рослин. Фітокомпозиції містять біологічно активні речовини. Івано-Франківський медуніверситет пропонує широко використовувати їх як масажні олії. Вони створені під певний тип шкіри і здатні змінювати настрій, стверджує Андрій Грицик.

Так, з нагоди сьогоднішнього Дня Валентина науковці рекомендують на масажний сеанс олійку "Переможець" для чоловіків і олію "Ейфорія" для жінок.

Особливий склад "Переможця" нормалізує вентиляцію легенів, мінімізує дихальну недостатність і є відмінним протикашльовим засобом, зокрема при кашлі курців. Фітокомпозиція містить ефірні олії сосни, ялиці та коріандру. Останній має властивості афродизіаку.

Фітокомпозиція "Ейфорія" – ефірні олії кориці, ванілі та мандарину – має властивості антидепресанта, тонізує, розгладжує шкіру.

Результатом трирічної роботи науковців фармкафедри є 6 різних фітокомпозицій, кожна завірена патентом на корисну модель.

Наступні дослідження – вивчення інших джерел жирних олій, зокрема коноплі та амаранту, які можуть бути перспективні для медичного використання, повідомив Андрій Грицик. ІФНМУ має угоду з Інститутом коноплеводства на постачання сировини для досліджень – це технічна конопля, спеціально виведені сорти, які не містять канабіноїдів і дозволені до використання як технічні олійні культури.

"З насіння коноплі ми отримуємо жирну олію, яка має характерний запах, смак, зеленуватого кольору, і ми вбачаємо, що вона може бути перспективна для розробки лікувально-профілактичних фітокомпозицій", – пояснив Грицик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: