fbpx

Новоазовськ захоплений російськими військами — командир спецроти

Суспільство 08:45, 28.08, 2014

Місто Новоазовськ захоплене російськими військами.

Про це в ефірі 5 каналу повідомив командир 5-ї спецроти "Донецьк" батальйону "Дніпро-1" Володимир Шилов, пише УП.

"Наразі місто Новоазовськ захоплене російськими військами, заблоковане танками. Виїзд мешканцям з нього заборонений. На завтра, згідно з повідомленнями російських військових, запланована зачистка міста", – сказав він.

Шилов зазначив, що ця інформація у нього від його бійця, який знаходиться на блокпосту в Маріуполі, а також від міліціонерів, які знаходилися в Новоазовську.

"Новоазовський райвідділ евакуйований в Маріуполь. Але відбуваються дивні речі. Маріупольська міліція за наявності зброї, склад якої знаходиться в одному з райвідділів, не озброєна", – додав він.

Окрім того, депутат "Удару" Єгор Фірсов повідомив, що у селищі Седово, що поблизу Новоазовська, з'явилися "зелені чоловічки".

Кореспондент "Нью-Йорк Таймс" у Новоазовську Ендрю Креймер повідомляє, що до України вдерлись російські війська. Публікація у зазначеному виданні повідомляє, що під натиском російських танків, артилерії та піхоти українські військові у вівторок змушені були відступити з Новоазовська.

Креймер також повідомляє, що деякі українські солдати відмовляються виконувати накази командування.

"Командир підрозділу, який є частиною 9-ї бригади з Вінниці, кричав на чоловіків, намагаючись розвернути їх. Жодного результату. Зрештою він сказав усім, хто відмовляється воювати, відійти від решти. Відступило 11 осіб – решта повернулись до міста", – описує випадок у Новоазовську Креймер.

За словами репортера, окремі групи військових у вівторок "хаотично тікали".

Видання зазначає, що бригада з Вінниці раніше прийняла бій з російськими частинами поблизу Новоазовська, але пізніше відступила на захід від міста.

Матеріал у "Нью-Йорк Таймс" зазначає, що, на думку деяких західних офіційних осіб, "наступ Росії на південному-сході може бути частиною стратегії Росії отримати сухопутний доступ до Криму".

Раніше кореспондент новинної агенції Франс Прес Марія Антонова повідомила у Twitter, що під час подорожі від Новоазовська до Донецька через Старобєшеве група журналістів цього ЗМІ не побачила жодних слідів української армії, лише покинуту зброю.

Як відомо, в РНБО заявляють, що сили АТО контролюють Новоазовськ. Але бойовики повідомляють, що вже увійшли до міста.

"Танки "ДНР" увійшли у Новоазовськ і розмістилися у його західних передмістях. Сили "ДНР" контролюють усі три пропускних пункти на кордоні Росії і самопроголошеної республіки: Маринівка, Успенка і Новоазовськ", – повідомляє сайт сепаратистів novorosinform.org.

Інформацію про те, що сепаратисти увійшли у Новоазовськ, підтвердив і мер міста.

У середу ж речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив, що Новоазовськ і надалі перебуває під контролем сил АТО.

За даними РНБО, з боку українсько-російського кордону триває обстріл українських військових у 10-кілометровій зоні навколо міста. Андрій Лисенко спростував інформацію про наявність у бойовиків під Новоазовськом танків.

"Цей напрямок уже посилено додатковими силами і засобами. Українські військові виставляють додаткові опорні пункти і блокпости", – додав він.

Раніше агентство AFP повідомило, нібито сили АТО залишили Новоазовськ.

Новоазовськ розташований за 15 кілометрів від кордону з Росією і за 44 кілометри на схід від Маріуполя, який українські війська взяли під контроль у червні. Ця частина Донецької області раніше була відносно спокійною.

Також наразі тривають серйозні бої під Іловайськом Донецької області.

У середу в РНБО заявили, що Збройні сили Росії далі перекидають військову техніку і живу силу до прикордонних з Україною районів, насамперед до Ростовської області. Частина цих підрозділів порушила державний кордон і перебуває нині на території України.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї і бойовиків на Донбас. Москва свою причетність відкидає.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: