fbpx

Об’єднаним громадам Франківщини бракує грошей на шкільне обладнання за вимогами "Нової української школи"

Суспільство 19:41, 01.08, 2018

Представники ОТГ Івано-Франківської області скаржаться, що державної субвенції не вистачає для впровадження у перших класах програми "Нова українська школа".

Представники об’єднаних громад області обговорили ситуацію з фінансуванням програми "Нова українська школа" на семінарі в ІФ ОДА.

Як повідомив заступник директора обласного департаменту освіти Андрій Сташків, Івано-Франківська область на впровадження "Нової української школи" отримала 47,5 млн грн державної субвенції. Але, за його словами, фактична потреба області складає приблизно 100 млн грн. Кошти виділялись на умовах співфінансування з місцевими бюджетами: 5% від ОТГ у гірській місцевості та 10%  від інших ОТГ.

На сьогодні область отримала кілька траншів на обладнання для перших класів:

– 6,5 млн грн на закупівлю комп’ютерної техніки (принтери, ноутбуки, ламінатори);

– 16,5 млн грн на дидактичні матеріали;

– 16,5 млн гр на меблі (одномісні парти та стільці, вчительські столи та стільці, шафи для дидактичних матеріалів);

– 8,2 млн. грн на мультимедійне обладнання (інтерактивні дошки).

Замість мультимедійних дощок вирішили закупити проектори, які у п’ять разів дешевші. Всього придбають 300 проекторів – по одному на школу.

Також представникам ОТГ окремо нагадали, що на ремонт приміщень для перших класів передбачено 1,3 млн грн. Але цього року косметичного ремонту недостатньо: кожен клас повинен мати 6-7 зон для відпочинку, ігор, розваг та практичного навчання.

Керівники громад розповіли, наскільки їхні перші класи готові до нового навчального року. Виявилося, що жодна школа в ОТГ не забезпечена обладнанням на 100%. Далеко не всі громади спроможні виділити кошти з власних бюджетів.

Передовсім не вистачає коштів на комп’ютерну техніку та мультимедійне обладнання.

На сьогодні найкраще справи в Матеївецькій ОТГ: там школа повністю забезпечена комп’ютерним обладнанням, а дидактичним матеріалом – на 90%.

Вікторія Повержук

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: