fbpx

Обласна рада просить Мінкульт присвоїти Франківському драмтеатру статус "національного"

Суспільство 12:01, 22.06, 2018

Депутати Івано-Франківської обласної ради сьогодні на засіданні сесії підтримали звернення щодо надання Івано-Франківському академічному обласному українському музично-драматичному театру імені Івана Франка статусу "національний".

Звернення зачитав депутат Сергій Адамович. У ньому йдеться про досягнення театру протягом останніх 10 років в Україні та за кордоном. 

Також зазначається, що актори Франківського драмтеатру часто знімаються у фільмах та беруть участь у всеукраїнських театральних проектах. Також театр співпрацює з найкращими колективами Європи. 

Один із найуспішніших благодійних проектів в Україні  вистава "Оскар та Рожева Пані" під час гастролей зібрала понад 1 млн грн. Кошти передали на потреби важкохворих паліативних дітей у містах, де працюють виїзні бригади та в онкогематологічні відділення.

"Вистави та проекти театру відповідають державним програмам щодо становлення громадянського суспільства з високими гуманістичними цінностями, утвердження національної самосвідомості та патріотизму, подолання негативних явищ у духовній сфері".

До репертуару входить 35 постановок сучасної та класичної української та зарубіжної драматургії.

Під час обговорення депутат Василь Попович поцікавився в Адамовича: 

"Сергію Васильовичу, як поважний професор, який ще мене вчив, скажіть, будь ласка, як ви ставитесь до того, що в театрі ставляться порнографічні вистави? Я не уявляю, щоб у Віденській опері таке відбувалося. Є відповідні локації для цього. Можливо, ми передовіші в усьму світі, але я цього не розумію".

Сергій Адамович наголосив, що обласна рада хоче підтримати колектив театру, а не приміщення. 

"Вистави насправді геніальні, підіть і зрозумійте це самі. Театр заслужив це!"  доповнив Сергій Федорців.

"Оскільки творча діяльність Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичному театру імені Івана Франка відповідає найкращим світовим зразкам і є національно орієнтованою, Івано-Франківська обласна рада звертається до Вас з проханням надати Івано-Франківському академічному обласному українському музично-драматичному театру імені Івана Франка статусу "національний",  звертаються депутати. 

Підтримали звернення 64 голосами "за", 8 депутатів не голосували.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: