fbpx

У Снятинському будинку-інтернаті дітей годують за 1,38 грн на день, а казначейство ще й затримує кошти

Суспільство 14:18, 19.06, 2014

З лютого цього року Снятинський дитячий будинок-інтернат не отримував жодних коштів, окрім мізерних проплат на так звані захищені статті. На сьогодні обласне казначейство затримує інтернату близько 50 тис. грн.

На Прикарпатті функціонують Коломийський, Залучанський та Снятинський дитячі будинки-інтернати. Оскільки фінансування з держбюджету залишає бажати кращого, виживають вони за рахунок спецфондів, які включають дитячі пенсії, благодійну допомогу та кошти, отримані від власної господарської діяльності самих закладів. Але і з цими виплатами часто виникають проблеми.

Затримки у надходженні коштів на рахунок Снятинського будинку-інтернату були і в 2013 році. Хоч і доводилось чекати по кілька тижнів, до кінця року казначейство пропустило усі заборгованості. А з лютого 2014 року жодних проплат, окрім захищених статей (харчування та медикаменти), через дерказначейство не надійшло.

На запит БО «Українська благодійницька мережа», яка займається підтримкою прикарпатських сиротинців, в Головне управління Державної казначейської служби в Івано-Франківській області чиновники відповіли «відпискою». На конкретне запитання про затримки платежів на понад 5 робочих днів у період з 1 січня 2013 року зазначили, що «станом на 07.05.2014 року в управлінні Державної казначейської служби України у Снятинському районі платіжних доручень Залучанського дитячого будинку-інтернату та Снятинського дитячого будинку-інтернату немає». А це означає, що казначейством начебто проведено усі платежі по цих двох сиротинцях.

У червні у Снятинському дитячому будинку-інтернаті для дітей-інвалідів і сиріт з розумовими і фізичними вадами все ще чекають на кошти. Спецфонди, до яких входять в основному дитячі пенсії, до цього дня не проплачені.

Директор закладу Леонтій Шимчук стверджує, що за таких умов будинку-інтернату існувати надзвичайно важко:

«З кожним днем у нас все стає гірше і гірше. На сьогоднішній день у нас є близько 50 тис. грн. на спецрахунку,  які ми не можемо використати на прості речі, наприклад, придбання подушок для дітей, ковдр, шкарпеток, літнього взуття та одягу, хоча літо вже проходить.

Із загального фонду держава виділяє в день на харчування однієї особи 1,38 гривень і на лікування хворої дитини-інваліда І-ІІ групи – 20 копійок. Це захищені видатки бюджету. Без благодійницької допомоги нам би було дуже тяжко вижити».

У цьому році Леонтій Шимчук вже написав листи на імена начальників районного та обласного казначейства. Ні відповідей, ні коштів таки нема.

Голова правління БО «Українська благодійницька мережа» Василь Футерко подав позов у Івано-Франківський окружний адміністративний суд:

«У позові організація просила суд зобов'язати казначейство надати запитувану інформацію, тобто ми просили надати інформацію про всі ті затримки платежів. Суд справу розглянув, але в позові відмовив, мотивуючи тим, що казначейство нібито ту інформацію, яку могло і мало надати на запит, надало. Ми на цю постанову суду обов’язково подамо апеляцію. Наразі відправили лист в прокуратуру Івано-Франківської області із проханням притягнути до адміністративної відповідальності осіб, винних у наданні неправдивої інформації. Відповіді немає».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: