fbpx

Обласній бібліотеці передали електронні та аудіокниги на 50 тисяч гривень

Культура 15:32, 20.01, 2015

Сьогодні обласна державна адміністрація передала обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка електронні версії книг на електронних носіях (рідери) та аудіокниги на дисках, придбані у 2014 році за кошти обласного бюджету в рамках виконання обласної Програми захисту і розвитку української мови на території Івано-Франківської області на 2013-2015 роки.

За словами директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Ігоря Дебенка, при реалізації Програми захисту і розвитку української мови на території області на 2012-2015 роки керувалися побажаннями бібліотеки.

"Пункт формування бази електронної літератури передбачений програмою захисту і розвитку української мови. Незважаючи на те, що програма існує вже третій рік, чомусь цей пункт програми не реалізовувався. У 2014 році ми доклали зусиль, щоби кошти, передбачені на це, реалізувати. Ми провели консультації з обласною універсальною науковою бібліотекою імені Івана Франка, вони надали свої пропозиції, і ми намагалися їх максимально врахувати", – зазначив Дебенко.

"Потребою сьогодення є те, що поруч із паперовими носіями – книгами, друкованими виданнями – молодь потребує і електронних читанок",  зауважила директор бібліотеки Людмила Бабій.

Вона зазначила, що в обласній бібліотеці залишиться лише 10 електронних книг із переданих 28, решту по одному примірнику працівники передадуть у міські та районні бібліотеки.

Бібліотекарі готові працювати з новітніми технологіями, оскільки у 2014 році були учасниками програми "Бібліоміст", завдяки якій вони успішно ними оволоділи.

Бібліотеці передали 59 різних аудіокниг. Серед доступних на нових носіях творів – книжки українських та зарубіжних класиків, а також сучасних вітчизняних письменників, у тому числі й прикарпатських, є й довідкова література.

Згідно із Законом України "Про авторське право і суміжні права", на електронні читанки записали усі твори, що не підпадають під дію норм цього закону, переважно класичні твори і ті, які є у вільному доступі.

Щодо унікальності інформації, яку зможуть знайти відвідувачі бібліотеки в електронних читанках, Людмила Бабій зазначила, що таку ж інформацію можна знайти в Інтернеті, але це джерело недостатньо надійне:

"В Інтернеті – це є миттєва інформація. Сьогодні в Інтернеті ви можете скачати ту чи іншу інформацію, а завтра її вже може не бути. Якщо вона закладена в контент рідера, вона там і зберігається. Дуже важливо те, що ці електронні пристрої дадуть можливість закачувати і нову інформацію", – зазначила директор.

Загалом на придбання електронних та аудіокниг з обласного бюджету було виділено 50 тисяч гривень. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: