fbpx

Облрада просить державу законодавчо врегулювати проблему трансплантології в Україні

Політика 19:55, 27.10, 2017

Івано-Франківська обласна рада просить державу вжити невідкладних заходів щодо законодавчого врегулювання питання трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині та прийняти в другому читанні законопроект №2386а-1.

Відповідне звернення сьогодні на сесійному засіданні зачитав депутат фракції "Воля" партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі" Олег Атаманюк. Звернення одноголосно підтримали депутати.

Атаманюк відзначив, що кожного року тисячі українців для порятунку життя потребують пересадки органів, однак трансплантологічних операцій в Україні проводиться одиниці. За даними МОЗ, щороку є потреба у 1000 операцій з пересадки кісткового мозку. Однак за три роки – 2013-2015 – в Україні провели лише 306 таких операцій. Потреба в пересадці серця в Україні – 500-1000 операцій на рік, печінки – 800-1200, нирки – 1500-2000.

На початку 2016 року Рахункова палата оприлюднила звіт, у якому провела аудит витрат коштів держбюджету, спрямованих на лікування українців за кордоном. Значна частка цих витрат припадає на операції з трансплантації органів або кісткового мозку (гемопоетичних стовбурових клітин).

"У 2013–2015 роках закордонним клінікам МОЗ перерахувало 2,431 мільйони доларів і 616,2 тисяч євро. На ці кошти було зроблено 6 трансплантацій кісткового мозку від родинного донора (дорослому населенню), 8 трансплантацій серця, 5 – печінки, 18 – нирки від живих родинних донорів і донорів трупів. В Україні за ці кошти можна було провести близько 1122 трансплантацій серця, 116 трансплантацій печінки та 5623 трансплантацій нирки відповідно",  йдеться у зверненні. 

Така ситуація в Україні викликана, в тому числі, вкрай незадовільною і застарілою законодавчою базою. Наше законодавство обмежує перелік тих людей, які можуть надати свої тканини чи органи для пересадки.

"Теперішнє українське законодавство унеможливлює трансплантацію органів від далеких родичів, а також від неродинного донора, який просто виявив своє бажання допомогти", – заявив Атаманюк. 

Як зазначив депутат, частково незадовільну ситуацію із трансплантацією органів повинен вирішити законопроект №2386а-1, який у квітні 2016 року був прийнятий у першому читанні, але уже понад рік лежить у Комітеті з питань охорони здоров’я і не виноситься на друге читання.

"Прийняття цього законопроекту – це, безперечно, позитив, оскільки він може стати поштовхом для розвитку трансплантології в Україні. Але цей законопроект не вирішує усі проблеми, що існують на сьогодні у трансплантології, зокрема законопроект залишає презумпцію незгоди померлого на трансплантацію його органів та анатомічних матеріалів, що унеможливлює стрімкий розвиток цієї галузі. Ми як обласна рада не можемо вирішувати законодавчі питання, але ми повинні використовувати повноваження обласної ради і направити відповідне звернення до керівництва держави. Дуже складно усвідомлювати, що життя твоєї дитини чи родича має ціну, яку пересічні українці не можуть заплатити. І сподіваюсь на те, що прийняте звернення зрушить вирішення цього питання з мертвої точки",  відзначив депутат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: