fbpx

В Україні очікується зростання цін на цукор

Суспільство 15:32, 12.05, 2017

Дефіциту цукру в Україні не буде завдяки великим запасам, але ціни на нього будуть зростати – відбувається кореляція з цінами на світовому ринку.

Про це повідомив виконавчий директор громадської організації "Економічний дискусійний клуб" Олег Пендзин, передає UBR.

"Ми очікуємо, що в міру наближення літа і пов'язаного з ним сезону варіння варення буде незначно дорожчати цукор. Це відбувається щороку. Але в 2017-му ще додався фактор росту експорту цукру", – пояснив він.

За словами експерта, запасів в країні досить і дефіциту не передбачається. Але ціни все одно будуть зростати завдяки збільшенню попиту і зростанню експорту.

За даними Держстату, наприклад, в липні минулого року цукор подорожчав на 1,9%. З початку ж цього року ціни на нього зросли вже на 11,1% і на 17,3% до квітня 2016 р. Зараз кілограм піску коштує в середньому 16,5 грн.

Як позначиться на вартості цукру експорт цього продукту, залежить не тільки від його обсягів, а й світової кон'юнктури.

Нагадаємо, за даними Національної асоціації виробників цукру "Укрцукор", експорт цукру з України з початку 2016/2017 маркетингового року (вересень-серпень) склав 684 тис. т. За весь попередній маркетинговий рік (2015/2016 МГ) країна вивезла 113 тис. т.

Як раніше повідомляла керівник аналітичного відділу асоціації Руслана Бутилко, ціна цукру на внутрішньому ринку корелюється зі світовими цінами, тому що більше буде змінюватися цінова ситуація на світовому ринку, то відчутніше це стане для українського.

За даними ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН), світовий індекс цін на цукор в квітні 2017 року склав 233,3 пункту проти 215,3 пунктів роком раніше (що більший індекс, то вищі ціни). Прослідковуєтья тенденція до подальшого зростання світвоого індексу цін на цукор. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: