fbpx

Ольга Галабала вимагає відкритого конкурсу на заміщення посади директора Нацпарку "Гуцульщина"

Політика 15:58, 20.03, 2015

Припинити договір з директором Нацпарку "Гуцульщина" Василем Пророчуком, який закінчується 22 березня 2015 року, та провести відкритий кадровий конкурс на заміщення посади директора Національного парку – з таким проханням звернулася Ольга Галабала, член Ради партії "ВОЛЯ", до Ігоря Шевченка, Міністра екології, через сторінку в Facebook.

"В парку незаконно дерибаняться землі, ведеться незаконна вирубка лісу, екскурсійні послуги надаються без квиточків і швидше за все оплата йде "мимо каси". Тобто парк замість того, щоб зберігати природні скарби, розвивати екологічні стежки і зелений туризм, перетворили в джерело постійного збагачення однієї родини", – пише Ольга Галабала.

Ольга Галабала зауважує, що за 40 років на посаді в державних органах, з яких 12 років як директор Національного парку "Гуцульщина", Василь Пророчук обзавівся двома великими садибами. Його сини є власниками фірм, які займаються продажем деревини та будівництвом зі зрубу. Статутний капітал лише однієї з цих фірм сягає 4 млн гривень.

Крім цього, фірми, оформлені на родичів, регулярно виграють тендери по кілька мільйонів гривень в ОДА та РДА. Працюють в національному парку так само родичі Пророчука. Його жінка – бухгалтер, родич жінки  заступник директора.

За інформацією Галабали, в парку незаконно дерибанять землі, ведеться незаконна вирубка лісу  тільки УБОЗ офіційно зафіксував незаконну вирубку за 1 рік на 120 тисяч гривень. "Насправді лісу вирубують на мільйони гривень", – каже вона.

За інформацією правоохоронних органів, тільки на території Шешорівської сільської ради за підписом Пророчука з НПП "Гуцульщина" було передано 4,2 га земель лісового фонду, які в подальшому були приватизовані на підставних осіб, зокрема, працівників парку.

За цим фактом було відкрито кримінальне провадження та скасовано акти виділення земельних ділянок, проте керівництво парку так і не покаране. 

Також відповідно до чергового Проекту організації території парку "Гуцульщина", в якому зазначили новий розподіл територій, у парку недорахували 25 га землі.

Разом з тим величезні площі за власним бажанням "перепрофільовують" на санітарні рубки, а на тих, хто пробує чинити якийсь спротив – жителів, активістів, депутатський корпус,  чиниться тиск. Про це повідомили громадські активісти та представники Самооборони під час прес-конференції у лютому 2015 року.

За словами Ольги Галабали, зібрані факти діяльності Пророчука як директора НПП "Гуцульщина" вона виклала в офіційному листі до Міністерства екології та природних ресурсів України.

Під Facebook-повідомленням розгорнулася жвава дискусія між помічником Міністра екології Світланою Коломієць, екологічними громадськими активістами та партійцями "ВОЛІ".  

Як зазначила помічник Міністра екології Світлана Коломієць, наразі контракт з керівником НПП "Гуцульщина" продовжено на 3 місяці, протягом яких відбуватиметься дослідження фактів. Також вона повідомила, що готується проведення прозорого конкурсу на заміщення вакансії. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: