fbpx

"Олюднимо історію разом": у Франківську презентували збірку людських історій очима школярів. ФОТО

Наша історія 15:15, 23.05, 2019

Учні 2-10 класів шкіл Івано-Франківської області написали есе – історії життя своїх родичів, спогади, непересічні історії краян, які увійшли до збірки "Олюднимо історію разом".

Ідея започаткувати конкурс есе дитячих робіт з’явилася у представників Інституту післядипломної освіти, коли журналіст Володимир Гарматюк у 2016 році випустив пам'ятні листівки з побажаннями випускників Рогатинського педучилища 1947-48 рр. Він одного разу знайшов у домашньому архіві свого дідуся Зиновія Карася альбом з побажаннями однокласників. Оскільки вони не мали можливості робити фотоальбоми, як це робиться тепер, залишали пам’ятні побажання у звичайних блокнотах.

Упорядниця книги Оксана Фляк каже, що у 2017 році започаткували конкурс дитячих робіт "Олюднимо історію разом". На нього подали багато цікавих історій, які шкода було залишати поза увагою громадськості, тому вирішили видати збірку. У неї увійшли 62 історії від 63 юних авторів про 65 героїв нашого краю.

"Ця книжка об’єднала чотири покоління, найменше з яких – діти. Вони описують події від часу провідників ОУН-УПА до сьогоднішніх на сході України, а також розповіді про видатних людей нашого краю,  розповідає Оксана Фляк. – Діти зовсім по-іншому дивляться на певні речі. Вони більш чутливі, у творах присутня дитяча справедливість. Є біль зі спогадів бабусь, але діти хочуть зробити світ кращим, добрішим, м’якшим, але патріотичним у першу чергу".

Видала книгу група "Перший рукопис". Один з її співзасновників Богдан Томенчук каже, що історію треба піднімати з низів – з вуст людей, які її прожили та передали своїм онукам.

"Якщо ми хочемо, щоб українське "жило", ми маємо бути не "зашкаленими" українцями. Ми маємо бути тими українцями, в яких кров проходить і через серце, і через голову",  каже Томенчук.

"Два роки тому ми випустили листівку-послання випускників минулого століття. Вразив героїзм дітей. Адже навіть за одне речення можна було поплатитись свободою. А потім виникла ідея зібрати усі цікаві історії прикарпатських родин. На жаль, старші люди помирають. А із ними ідуть у небуття чимало цікавих фактів про героїзм, побут, винахідливість, творчість наших людей. А на сторінках книги вони житимуть вічно",  каже учасник групи "Перший рукопис" Микола Палійчук.

Аня Левицька з Надвірної написала твір про свого прадідуся-упівця та батька-учасника АТО. Її роботу спершу відправили на конкурс, де вона посіла призове місце. А справжньою несподіванкою стала новина про публікацію розповіді у книжці.

Історія прадідуся відома дівчині лише з розповідей родичів. У 19 років той пішов до лав УПА, а наприкінці 1950-х років його відправили на каторжні роботи до Сибіру на 28 років. А тато став справжнім героєм, коли у 2014 році його викликали військкомат і відправили в АТО, щоб оберігати нашу країну. Рідні неймовірно хвилювалися, але після служби він повернувся.

"Тато мені розповідав, що прадідусь ще змалку його заохочував йти служити у військо. Був хвилюючий момент, коли прабабця сказала, що ми незалежні, а прадідусь почав плакати. Тато тоді не розумів цього, але згодом усвідомив важливість того моменту у 1991 році,  згадує Аня. – Вони герої моєї сім’ї, і я маю ними пишатись!"

12-річна Юлія Гольней з Ланчина вибрала героєм для свого есе свого 13-річного односельця Сашу Коваля. Хлопець у своєму віці вже встиг стати 17-разовим чемпіоном України з шашок, він двічі бронзовий призер Чемпіонату світу з шашок-64, срібний призер Чемпіонату світу з турецьких шашок, переможець численних турнірів.

"Цей юний спортсмен – це слава і гордість мого ліцею, селища, області, держави. Таких талановитих українців мають знати всі, бо вони є майбутнім нашої Батьківщини. Її честь, слава і гідність!" – переконана дівчинка.

Юля розповідає, що довго збирала інформацію про свого героя. Допомагали вчителі. Співавтором есе став 17-річний брат.

Збірка складається з трьох розділів: "Олюднимо історію", "Олюднимо сучасність", "Олюднимо талант". Книжка вийшла у 300 примірниках, які отримають юні автори та причетні до видавництва. Решта екземплярів буде передана у школи.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: