fbpx

Активісти хочуть змусити олігарха Бахматюка повернути Палац Потоцьких громаді Франківська. Відео

Культура 18:32, 15.05, 2015

"Поступовий гурт Франківців" підняв тему повернення комплексу історичних споруд Палацу Потоцьких у власність і розпорядження громади Івано-Франківська. Як це зробити, обговорювали на круглому столі за участю юристів, істориків-краєзнавців, архітекторів та охоронців культурної спадщини.

Обговорюючи різні способи повернення палацового комплексу у власність громади Івано-Франківська, учасники дискусії зійшлися на тому, що треба максимально використовувати бренд Палацу Потоцьких і його територію. Територія наразі закрита – знаходиться під охороною власника споруд.

Комплекс палацу з брамами займає 1,4 га в середмісті Франківська, статус землі, за словами депутата обласної ради, юриста Сергія Федорціва,  землі запасу міської ради. В 2005 році будівлі комплексу, які до того належали військовому відомству (там розташовувався шпиталь), за Договором міни перейшли від Міноборони до одного з підприємств теперішнього сільськогосподарського олігарха Олега Бахматюка. Наразі власником споруд офіційно значиться ТзОВ "Карпатська нафтова компанія", читай – пан Бахматюк.

Що стосується землі, то вона в 2009 році перейшла з військової КЕЧ територіальній громаді Франківська. Приблизно тоді ж Олег Бахматюк тричі намагався передати палацовий комплекс франківській громаді, однак міська влада відмовлялася обтяжувати себе ветхою пам’яткою. На той час – пам’яткою історії та архітектури 17-18 ст. місцевого значення. Такий статус "Комплекс палацу з брамами (т.зв. "Палац Потоцьких") вул. Шпитальна, 5" мав з 1963 року, відколи був внесений до Державного реєстру пам’яток УРСР.

На цей час статус пам’ятки місцевого значення цей комплекс уже втратив. Як повідомив начальник обласного управління охорони культурної спадщини Андрій Давидюк, у 2013 році Держреєстр пам’яток був офіційно опублікований на сайті Мінкультури і виявилося, що він  змінений. Палац Потоцьких в ньому значиться як об’єкт історичної спадщини. Зміна статусу – з пам'ятки на об'єкт  річ серйозна, підкреслив пан Давидюк. Це означає, що на будівлі вже не поширюються правила охорони пам’яток  охоронні зони, кримінальна та інша відповідальність за порушення правил збереження, обмеження у перебудові, заборона знесення. Відтак, власник, якого учасники "круглого столу" звинуватили в умисному доведенні споруд до аварійного стану, не може бути за це покараний.

Не може бути покараний ще й тому, що 30 січня цього року закінчилася дія охоронного Договору на споруди палацового комплексу Потоцьких. І договір не продовжений. "Юридичних підстав змусити власника продовжити охоронний договір немає",  повідомив Ігор Панчишин. Пан Давидюк заперечив начальнику відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківського міськвиконкому, посилаючись на ст. 6 ч. 2 Закону про охорону культурної спадщини. Консенсусу спеціалісти з охорони так і не дійшли.

Ще один камінь спотикання в цій історії: наразі достеменно невідомо, що саме слід охороняти. Адже Палац Потоцьких, до якого апелюють краєзнавці, гіди та патріоти Франківська, за словами Ігоря Панчишина, є легендарним. "Тобто існує в легендах",  уточнив він.

За словами пана Панчишина, територія комплексу в цьому сенсі є "білою плямою". На його території слід провести комплексні наукові розвідки і розкопки, щоби з’ясувати цінність об’єкту. Оскільки все найцінніше, імовірно, знаходиться під землею. Досі, каже Ігор Панчишин, для цього робилися "спорадичні кроки". Під час проведення археологічних розкопок довкола палацового комплексу було засвідчено, що на його території можуть бути ще більш цінні, аніж ті, що були знайдені, фрагменти давнього міста, відзначив він.

З археологією пов’язує цінність і важливість цього місця і головний архітектор Франківська Володимир Гайдар. В історико-архітектурному опорному плані, що його уклали як додаток до нового Генплану міста, ця територія зарезервована саме під археологічні дослідження. Вона позначена як така, що охороняється, та є одним з трьох центрів історичного ядра міста.

Володимир Гайдар презентував концепцію розкрутки бренду Палацу Потоцьких і використання його території. На його думку, палацовий комплекс має стати сучасним центром міста. "Всі шляхи у Франківську мають вести до Палацу Потоцьких. Всі композиційні архітектурні осі мають бути укладені в цьому напрямку. Так само й як інфраструктурні. Правильнішого і центрішого місця для міста немає",  категоричний пан Гайдар. 

 

Учасники "круглого столу" домовилися, що треба починати вже використовувати територію комплексу – "і хай його власнику буде соромно" за стан споруд. Відтак уклали команду відповідальних по секторах  від юридичного до промоційного та координаційного,  щоби зробити комплексний аналіз проблемної ситуації з Палацом Потоцьких по всіх напрямках. З тим, щоби врешті-решт увесь комплекс – земля разом зі спорудами  перейшов громаді Франківська.

Ініціатор дискусії, голова "Поступового гурту Франківців", депутат обласної ради Сергій Адамович зазначив, що проблему можна було би вирішити кількома способами. Документально підкріпити громадську власність на землю комплексу та змінити її статус на такий, що в перспективі дозволив би дослідження та ревіталізацію споруд Палацу Потоцьких. Відсудити споруди у Бахматюка. Або викупити їх в олігарха. "Зважаючи на стан будівель, їхня залишкова вартість мала би бути невелика,  вважає Сергій Адамович. – Громада навіть могла би зібрати на це кошти. Але це вже крайній випадок".

За словами пана Адамовича, рецепту повернення Палацу Потоцьких на першій зустрічі навмисно не укладали. Для учасників дискусії йшлося про те, щоби "засвітити" проблему, "розбудити" франківців, влаштувати громадську дискусію і вийти на максимально дієве вирішення проблеми. Простіше кажучи, тиснути на Бахматюка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: