fbpx

Папір, ручка та голова: Як у Франківську тестують майбутніх поліцейських?

Суспільство 22:20, 28.09, 2015

Щоби пройти тестування, кандидатам у патрульну поліцію довелось пригадати шкільні уроки. Питали про холодильники, рейтинги "Кока-Коли", кольорові гірлянди і справедливих суддів, поділилася журналістка, яка вирішила пройти відбір.

Про те, як проходила тестування, розповіла журналістка Репортеру  Наталя Джулай.

"На початку вересня подала онлайн-анкету, хоча не дуже сподівалась пройти. Адже міністр Арсен Аваков казав, що у Франківську – 30 людей на одне місце, тобто анкети подали близько 6000 охочих.

Читайте також: Франківська журналістка подалася в поліцейські

"Ми раді запросити Вас на перший етап відбору  тестування загальних навичок. Це комп’ютерне тестування на вміння логічно мислити", – написали мені 22 вересня на e-mail, ще й передзвонили. Просили прийти у суботу о 14:30 на вулицю Нацгвардії, 14 в, у приміщення колишньої школи міліції. З собою мати лише паспорт. Зазначили, що перенести дату не можуть, а якщо прийду без документів, до тестів не пустять.

Нас було з півсотні, дівчат небагато. Паспортні дані перевірили на вході до академії та перед самим тестуванням. Дмитро Пріхніч, старший інспектор Київської патрульної поліції та куратор поліції у Франківську, коротко інструктує. У кожного – 60 питань, 90 хвилин. Запитання з математики, географії, навіть астрономії. Розділили нас на дві групи, тести проходили у двох аудиторіях. Кожному вручили папірець з логіном та паролем для входу в систему. Ставиш підпис у списку, заходиш в аудиторію. Комп’ютери не зовсім старі, у залі прохолодно, світло. Деякі столи порожні, певно, не всі запрошені прийшли.

"Вимкніть, будь ласка, мобільні, користуватись калькулятором заборонено",  сказала дівчина-модератор. У кожного  лише папір, ручка та власна голова. Просять не списувати, якщо є запитання  кликати модератора. Тести  це п’ять блоків: аналогії, логіка, математика, слова, речення. До кожного блоку із 12 питань є інструкція.

Перші питання видалися простими. Просили вказати пропущені слова так, щоб речення зберегло свій сенс. У парах по три слова замість знака питання вставити потрібне пропущене. Наприклад, три країни Сходу, ще три  Європи. Або ж пари рослин, тварин, молочних виробів, одягу тощо. Ще треба було пов’язати схожі за логікою слова. Наприклад, пліт із поромом (підкажу, бо з їх допомогою можна переправити по воді пасажирів), неправильні варіанти тут  міст і ворота…

Ще треба було знати, що кіт  домашня тварина, пригадати птахів, ссавців. Не так все й складно, це знає і школяр. Трохи напружилась на питаннях другого блоку. Засновки, висновки, умовивід  довелося пригадати лекції логіки в університеті. Наприклад: усі судді справедливі, а тому деякі працівники Конституційного суду справедливі. Отакої!

Вже у математичному блоці, нарешті, взялася писати на аркуші, який стояв перед монітором. Довелось вираховувати середнє арифметичне, множити й ділити, пригадувати теорію ймовірності, формули з фізики, малювати геометричні фігури, рахувати периметр, площу, відстані між точками.

Були й трохи заплутані питання. Наприклад, про сімейну пару, яка щороку відпочиває у горах, або на морі, на дачі, або у селі. Додатково пояснюють, якщо Ірина та Сергій відпочивали минулого року там-то, то не їдуть туди-то. І питають, куди пара поїде цьогоріч. Головне тут  врахувати всі умови, а їх кілька.

Ще одне  про дітей. Треба було вирахувати, кому який подарунок принесли на Новий рік, а дітей аж шестеро. Довелось записувати й малювати стрілочки, аби не помилитись. Було питання про рейтинги компаній "Кока-Кола" та "Пепсі". Визначити за кількістю респондентів, якого місяця у кращої компанії був кращий результат продажів. Тут треба бути уважним і розумітись у відсотках.

Спробуйте відповісти на таке: раніше холодильник коштував 2500 грн, я його купила за 2300 грн. за акційною ціною. То скільки відсотків знижка?

Чоловік поруч склав тести швидше за мене, подивилась на його монітор — 40 балів. Виправити відповіді не можеш. У мене 42. Забираю свій А4, списаний вздовж і впоперек, але не віддають. Куратор пояснив, що папірці їм теж потрібні. Шкода… Сфотографувати теж не дозволили.

Уже у коридорі куратор спитав, як усе пройшло.

"42, не знаю, чи це добре". "Це хороший результат, готуйтеся до тренувань",  говорить, посміхаючись. Певно, всім так каже.

Отже, це була своєрідна версія тесту IQ. Таки щось знати майбутній коп мусить. Великий мінус  труднощі перекладу. Не знаю, з якої мови перекладали, але кілька помилок, навіть зовсім дурних, було, особливо у відмінках. А ще раджу уважно читати питання, бо можна не догледіти якесь "не".

Того ж вечора на мою пошту впав лист: "Ми високо цінуємо Ваше бажання працювати у новій Патрульній службі! Запрошуємо Вас пройти військово-лікарську комісію: 3 жовтня о 8:30 за адресою: вул. Сахарова, 11".

При собі мати паспорт та витяг із меддокументації за місцем проживання за останні п’ять років, завірений печаткою медичної установи (або ж заповнений медустановою за місцем реєстрації/проживання запит, який прикріпили до листа). На жаль, якщо лікувалась за останні роки, то лише у приватній  певно, це проблема. Цікаво, що робити тим, хто взагалі не хворів?

Проходження ВЛК передбачає такі обстеження: аналізи крові та сечі, електрокардіограма, рентген (у випадку відсутності готових результатів рентген обстеження за останній рік), огляд лікарями-спеціалістами.

Для прискорення процесу проходження ВЛК, рекомендують при собі мати наступне:
• Результати флюорографії, зробленої за останній рік
• Електрокардіограма з висновками, зроблена протягом останнього місяця
• Результати Загального аналізу сечі, зробленого протягом останнього місяця
• Результати Загального аналізу крові (з лейкоцитарною формулою), зробленого протягом останнього місяця
• Результати Аналізу крові на цукор, зробленого протягом останнього місяця
• Результати Аналізу крові на RW (реакція Васермана), зробленого протягом останнього місяця
• Результати Мазка на цитологію (для жінок), зробленого протягом останнього місяця.

Далі буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: