fbpx

Патріарх Філарет не ображається на Зеленського за жарти про "термос"

Суспільство 20:20, 27.04, 2019

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет молиться за те, аби новообраному президентові вдалося подолати корупцію, задоволений з того, що Володимир Зеленський «не буде втручатися у церковні справи», і не ображається на його жарти про «термос».

Про це Філарет розповів в ексклюзивному інтерв’ю для "Радіо Свобода".

"Звичайно, не можна називати томос, за який ми боролися понад 25 років, "термосом". Зеленський вже вибачився за це. Це образливо для церкви – томос, який має для нас велике значення, називати його «термосом». Але ми вибачаємо новообраному президенту за ці слова і не ображаємося", – зазначив Філарет.

За його словами, заслуга в тому, що ми отримали томос, насамперед тих, хто побудував церкву.

"Але не треба применшувати і значення президента. Тому що церква була, і президенти попередні зверталися до Вселенського патріарха, але томосу не було. Тому звичайно, що є заслуга і президента Порошенка. Але основна заслуга – те, що Київський патріархат є. Оце є основа. Без цієї основи ніякого томосу не було б", – вважає Філарет.

На його переконання, розвиток Православної церкви України не залежить від того, чи буде її підтримувати новообраний президент.

"Це залежить не від президента. Це залежить від церкви, від єпископату, від духовенства і від народу. Не треба думати, що Київський патріархат створили президенти. Деякі президенти були і проти Київського патріархату, особливо президент, який втік. Я маю на увазі Януковича. Були проти. Але не могли подолати церкву. І тому церкву створює сама церква, єпископат і народ. А народ чому? Тому, що народ хоче, щоб в незалежній державі була незалежна церква. І тому це не залежить від президента, як він буде ставитися до церкви. Якщо буде ставитися добре, ми будемо дякувати, що він добре ставиться до церкви. Але якщо навіть й буде ставитися негативно, чого ми не передбачаємо, то церква існувати все одно буде", – каже Патріарх.

Він зазначив, що Зеленський декларує, що не буде втручатися у церковні справи, і це добре:

"Але якщо він не буде втручатися, то народ сам обере українську церкву".

Також Філарет сказав, що молиться, аби Зеленському вдалося здійснити реформи та знищити корупцію.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: