fbpx

Петро Яценко запропонував укласти формулу галицького сексу

Культура 20:48, 22.05, 2015

В Івано-Франківську львівський письменник Петро Яценко презентував свою еротично-філософську книгу "Короткий путівник з галицького сексу".

"Мені закидають, що я потоптався по території Юрія Винничука і Оксани Забужко. Але я всього лише додав в цій книзі те, чого бракує в книжках інших українських авторів", – розпочав розмову з читачами Петро Яценко.

За його словами, в книзі немає ані описів жорстоких злягань, чи бандажу, чи еротичних збочень. Немає описів прийомів, поз та практик. Однак текст насичений еротикою.

 

"Я би назвав цю книгу філософсько-еротичною, бо тут є певні речі, які, як мені здається, будуть цікаві читачу інтелектуальному", – оцінює свій текст автор.

Книгу він уклав як подорож двох героїв Міська та Ігнасія. Математика і художника – за типом сприйняття світу і взаємодії із ним. Цікаво, що Ігнасій, від імені якого ведеться розповідь і який виписаний товстеньким незграбою з комплексами і невдачами, – талановитий фотограф. Але  у жовтій пресі. У свого Ігнасія автор вклав, як сам зізнався, власний кількарічний досвід роботи в газеті "Експрес". Тож пошук образів Матері Божої на вікнах і деревах, репортажі без виїзду на місце подій – все це та інше, чим заробляє собі на життя герой, взяте з реальної газетної "кухні".

Але наскрізна історія – це історія його товариша Міська, який "не наш", не галичанин, в якому багато расового і національного намішано, і який утім одружується з галичанкою. Та мусить пройти й укласти для себе цей умовний путівник з галицького сексу.

Про те, що вся книжка Петра Яценка, – це вишуканий стьоб, можна здогадатися з перших її сторінок. На них  опис галицького весілля. І проблема – Місько ніяк не може позбавити свою дружину цноти. 

"Власне вся книжка – це історія намагань Міська свою дружину, як казав Анатолій Дністровий, "розпечатати". Описані реальні життєві ситуації, так справді в житті буває", – серйозно каже письменник.

Спочатку його герой намагається щось зробити, але минає певний час і він втрачає інтерес, тоді починає намагатися його дружина – ця історія віддзеркалює трансформацію стосунків у шлюбі і наскрізно проходить через всю книгу. По ходу обростає перипетіями, подорожами, зустрічами – сюжетними лініями та епізодами, в яких показані характери жінок і чоловіків.

"Одні галицькі типи описані більш детально, інші фрагментарно. Багато уваги я віддав типам галицьких жінок,  посміхається автор.  Наші герої теж віддають їм багато своєї уваги  збирають кожен свою колекцію жінок, не конче будують стосунки, це можуть бути просто хвилеві захоплення, як гра, скажімо, світла й тіні".

Книга з двох частин – "Волога і світло" та "Затишок і насолода". В першій письменник намагається відтворити емоції і настрій, стан подорожнього, який потрапляє до Галичини і "опускається в таку вологу улоговину, над якою висить вода, що переломлює світло". Якщо перекласти з мови образів, то автор пропонує разом із героями по-іншому побачити звичні речі, зокрема жінок, й експериментувати з цим баченням, гратися, отримувати ефекти від переломленого світла. В другій частині Петро Яценко випорпує з обгортки еротики і відвертого стьобу цілком серйозні речі.

По-перше  характери і типажі. Не тільки галичанок, але й галичан-чоловіків. Один з характерних типів – батько дружини стражденного Міська.

 

По-друге, письменник піднімає тему самотності.

"Контраст зовнішнього і внутрішнього – це, як на мене, характерна риса галицьких жінок,  розмірковує Петро Яценко.  Галицькі жінки люблять створювати затишок, атмосферу домашнього комфорту, у них живуть коти, вони люблять читати книжки під пледами, люблять в'язати на спицях чи зістарювати меблі. Але ці жінки самотні. В мене дуже багато знайомих, і хлопці, і дівчата, їм більше 30, але в них еротичний досвід спілкування з протилежною статтю або зовсім маленький, або його нема. Я ставив собі запитання, чому так? Що заважає цікавим самодостатнім людям ступити крок назустріч один одному? І тут, у книзі, певним метафізичним чином я намагаюся шукати і знайти відповідь на це запитання. З допомогою своїх героїв намагаюся з’ясувати, чому так є. У нас в Галичині дуже багато людей залишаються без пари самотніми і помирають самотніми. Старі люди в старих будинках. Це прикро бачити".

Автор доручає своєму герою Ігнасію вивести формулу галицького сексу, яка би укладала ідеальні пари й ідеальні стосунки. Але фінал історії залишається відкритим.

 

Довідково:

У Петра Яценка вийшло 6 книг. Фактично його відкрив прикарпатський письменник Юрко Іздрик. Найвідоміша друга книжка Яценка – з назвою "Бібліотека придурків" була надрукована в журналі "Четвер", а потім перевидана в "Піраміді" як "Львівська сага". Цю книгу тричі додруковували. Її відзначили і переклали німецькою мовою. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: