fbpx

Підтримка незалежності України зросла до рекордних 90%

11:29, 23.08, 2014

Сплеск громадянської самосвідомості відбувся у зв'язку з прямим замахом на територіальну цілісність і суверенітет країни з боку Росії.

Анексія Криму призвела до того, що кількість прихильників незалежності України зросла з 83 до рекордних 90% її дорослого населення. Про це в інтерв'ю ZN.UA повідомив автор дослідження динаміки підтримки населенням суверенітету України у перші десятиліття її державної незалежності, президент КМІС Валерій Хмелько.

"І це не перший випадок, коли певна частина громадян, що не підтримувала державну незалежність в умовах, коли ніщо не спонукає думати про можливі загрози, у ситуаціях, коли ці загрози стають реальними, усвідомлює, що незалежність країни є для неї дійсно цінністю", – додав він.

Хмелько розповів, що перше, явно не економічно обґрунтоване підвищення чисельності прихильників незалежності було зафіксовано у другій половині 1994 року. У перші два роки незалежності, в умовах значного зниження рівня життя, гіперінфляції, їхня кількість знизилася з 76 до 56%. Хоча економічна ситуація продовжувала погіршуватися, після президентських виборів 1994-го охочих приєднання до Росії стало помітно менше (особливо на Сході і на Півдні).

Частка прихильників незалежності збільшилася з початком війни у Чечні і до кінця 1996-го (співпало з появою власних українських грошей) досягла 71% дорослого населення. В умовах фінансової кризи 1997-1998 років знову значно знизилася (майже до 60%). А в 1999-2000 роках, під час другої Чеченської війни, зросла до 72%, нагадав соціолог.

У 2003-му, коли через дії Росії поблизу острова Коса Тузла виникла загроза територіальній цілісності України, протягом тільки одного місяця частка прихильників української незалежності зросла з 71 до 77%, і лише після вирішення конфлікту знизилася до 72%, повідомив президент КМІС.

У серпні 2008-го, під час вторгнення Росії у Грузію, підтримка українцями своєї незалежності зросла з 72 до 83%. Зменшення розтягнулося майже на десять місяців і зупинилося на рівні 74%, розповів соціолог.

"Рік за роком підтримка суверенітету України українцями зростала, цей процес стабілізувався. Зараз же сплеск громадянської самосвідомості відбувся у зв'язку з прямим замахом на територіальну цілісність і суверенітет країни з боку Росії", – резюмував Хмелько.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: