fbpx

Після відставки Яценюк зможе обратися до парламенту лише в Коломиї, – політолог

Політика 15:06, 11.03, 2016

У випадку відставки Арсенія Яценюка з посади прем'єр-міністра він спробує пройти до Верховної Ради у мажоритарному окрузі. Найімовірніше, це буде округ №88 з центром у Коломиї, вважає політолог Юрій Палійчук.

Міркуваннями з цього приводу Юрій Палійчук поділився на своїй сторінці у Facebook. Зважаючи на спірність гіпотези політолога, наводимо його текст повністю:

"Думаю, моїм землякам з Коломиї не потрібно дивуватися, якщо раптом на їхньому окрузі оголосять дострокові вибори до ВР, і зараз я спробую пояснити чому. Думаю, і не землякам також буде цікаво про це почитати.

Вчора з колегами аналізували домовленості, згідно яких Яценюк йде з уряду, а Бурбак стає Головою Верховної Ради.

Такий сценарій виглядає не цілісним з двох причин:

1. При всій повазі до Максима Бурбака, посада Голови ВР йому не під силу. Не та вагова категорія.

Більше того, не хотілося б його ображати, але його політична біографія полягає в тому, що він виконує функції аватара Яценюка. Хто пам’ятає – після Майдану Міністром інфраструктури він став тому, що "вдало підвозив дрова на Майдан". Це так тоді пояснили його призначення. Хоча всі розуміють, що Яценюк віддав впливову посаду лояльній людині.

Згодом Максим Бурбак очолив фракцію "Народного фронту" у Верховній Раді, будучи в політичному плані на дві голови нижчим за деяких рядових членів фракції. Але для прем’єра він свій, лояльний, без амбіцій, а отже – надійний і не почне грати власну гру.

Тому, коли говорять, що Максим Бурбак може стати спікером парламенту, то це швидше виглядає так, ніби він грітиме це крісло для Яценюка.

2. Я не вірю, що Яценюк, маючи другу за величиною фракцію у ВР, просто так піде з влади займатися "власним проектом". Він розуміє, що найближчим часом його рейтинги не зростуть до того рівня, щоб знову зайти у велику гру.

З огляду на пункт №1, роблю припущення, що Яценюк спробує зайти у ВР через дострокові вибори на одному з округів, після чого – зайняти місце спікера, яке для нього стерегтиме друг і вірний соратник Максим Бурбак.

Зараз маємо три вільні округи – один у Дніпропетровську, де обирався Борис Філатов, інший – на Волині, звідки в Раду зайшов покійний Ігор Єремеєв, один на Чернігівщині, де раніше обирався Атрошенко.

Але і там, і там Яценюк може програти, а ставки дуже високі.

Тому, в плані брєда, я припустив, що Яценюк може піти по 88-му округу, і зараз я поясню чому:

1. Деякий час він жив у Коломиї, там він може вважатися своїм. Можна спробувати і Волинь чи Дніпропетровськ, але там потрібно домовлятися з Коломойським. Якщо чисто теоретично можна десь отримати перемогу з майже нульовим рейтингом, то хіба в Коломиї.

На останніх виборах цей округ взяв Юрій Тимошенко за активної підтримки Андрія Іванчука. Нібито 88-ий округ Іванчук готував для себе, але коли стало зрозуміло, що НФ долає прохідний бар’єр, а штаби уже були запущені, зовнішня реклама викуплена, шпальти в газетах заброньовані, вирішив висунути Юрія Тимошенка.

Те, що Андрій Іванчук може знайти аргументи для Юрія Тимошенка, чому він повинен звільнити 88-ий округ, думаю, не сумнівається ніхто.

Але проблема в тому, що за весь час прем’єрства Арсеній Яценюк жодного разу не з’являвся в Коломиї, не допомагав рідному місту, не розповідав, що коломийські тротуари, мабуть, і зараз пам’ятають маленького Арсенія. І цей факт повністю руйнував мої припущення.

Але сьогодні з’явилася новина про те, що прем’єр-міністр відвідає Івано-Франківськ, де "проведе нараду з главами районних державних адміністрацій і мерами міст обласного значення". В офіційному прес-релізі Кабінету Міністрів про Коломию немає жодного слова, але місцеві ЗМІ, з посиланням на власні джерела, повідомляють, що він таки планує заскочити у рідне місто, щоб "відвідати незавершену поліклініку по вул. Мазепи".

Можливо, я і помиляюся, але, мабуть, мешканцям 88-го округу варто бути готовими почути декілька історій з дитинства Яценюка, проведеного в Коломиї, і те, що поліклініка на вулиці Мазепи буде завершена в найкоротші терміни.

Let the party begin, Mr. Yatsenyuk.

Думаю, це будуть рекордні за своїм масштабом вибори до парламенту за всю новітню історію Коломиї. Якщо, звичайно, я в своєму прогнозі не помилюсь".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: