fbpx

"Плагіатором року" визнали Арсенія Яценюка, а Лілія Гриневич другий рік поспіль стала "Посіпакою року".

Суспільство 14:28, 23.12, 2017

На прес-брифінгу, що відбувся 22 грудня в Українському кризовому медіа-центрі, оприлюднено результати народного голосування та названо імена удостоєних цієї відзнаки.

У номінації "Плагіатор-2017"  "перемога" дісталася  екс-прем"єру Арсенію Яценюку – за текстові запозичення у кандидатській дисертації, повідомляє "Дзеркало тижня"

У номінації "Фальсифікатор-2017" лідирує Катерина Кириленко – за фальсифікації монографії, навчальних посібників, докторської дисертації.

"Псевдонауковцем-2017" визнано декана факультету інформаційних технологій Київського національного університету, д. т. н., професора, автора теорії "несилової взаємодії" Юрія Теслю.

Звання "Токсичний ректор-2017" удостоївся ректор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Леонід Губерський.

"Посіпакою-2017" названа міністр освіти і науки Лілія Гриневич – за послідовну політику підтримки академічної недоброчесності. До речі, це звання їй присвоєно вдруге. (З невеликим відривом від неї за  кількістю голосів іде її заступник Володимир Ковтунець).

У номінації "Смітниковий журнал-2017" першість дісталася журналу "Астма і алергія" – за відсутність рецензування, внаслідок якої опубліковано статтю про оздоровчий ефект чудотворних ікон.

Найбільшим "Розголосом-2017", за результатами незалежного голосування, став судовий позов Юрія Теслі проти Ірини Єгорченко щодо захисту його честі і гідності.

Ідея відзначати академічно недоброчесних науковців визріла влітку 2016 року, після усвідомлення неможливості притягнути до відповідальності викриту на масових текстових запозиченнях Катерину Кириленко – дружину віце-прем'єр-міністра України. Щоб якось вплинути на ситуацію засилля академічного плагіату, псевдонауки та фальсифікацій в Україні, учені-фізики запропонували давати своєрідну "чорну мітку" негідним носіям наукових ступенів та вчених звань. Активісти громадської ініціативи "Дисергейт" розвинули ідею, запропонувавши публічно "нагороджувати" негідних  науковців. Уперше подія вручення заслужених відзнак відбулася в грудні минулого року.

"Складовими відзнаки є висунення та голосування за кандидатів, викритих журналістами і активістами протягом року на академічному плагіаті, поширенні псевдонаукових тверджень, корупційних та інших зловживаннях. Кожен представник науково-освітньої спільноти за наявності підтверджених публікаціями фактів таких порушень має можливість висунути у fb-групах науковців та освітян власного кандидата у таких номінаціях:  "Плагіатор року", "Людина, яка займається псевдонаукою", "Фальсифікатор року", "Токсичний ректор року", "Смітниковий журнал року", "Розголос року", "Посіпака року"", – прокоментувала голова ради ГО ТРОН, координатор ініціативи "Дисергейт", кандидат економічних наук Світлана Благодєтєлєва-Вовк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: