fbpx

Поетичний тур MERIDIAN CZERNOWITZ дістався до Франківська

Культура 16:06, 08.09, 2014

В обласному центрі розпочався поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ. Протягом 8-9 вересня найкращі представники сучасної української літератури проводитимуть літературні читання, презентуватимуть книжки та цікаві поетичні проекти.

Поетичний тур стартував у Києві та вже побував у Харкові та Чернівцях. В Івано-Франківську фестиваль – вперше.

Сьогодні у фортечній галереї "Бастіон" відбулася прес-конференція з цього приводу за участю Ігоря Померанцева, Катерини Бабкіної, Ірени Карпи та гостя з Данії Нільсена. Куратором зустрічі була Євгенія Лопата.

"З огляду на події, які відбуваються сьогодні в країні, було важко організувати захід такого масштабу, такої концепції, але ми намагалися створити подію, яка б мала на меті не просто об’єднати поетичним містком схід і захід України, а також представити українську поезію, літературу в західних країнах", – зазначила Євгенія Лопата.

Гасло цьогорічного поетичного туру – "Музи не мовчать". Відомий поет, есеїст, а також журналіст "Радіо Свобода" Ігор Померанцев каже, що інколи все-таки це не так.

"Музи по-різному можуть реагувати на те, що коїться, на війну. І обов’язково вони відповідають на постріли словесно-публіцистичними пострілами. Музи можуть щось шепотіти, щось співати, а можуть і мовчати. Але це мовчання наповнене емоціями і скорботою", – сказав Померанцев.

Ірена Карпа каже, що таких заходів як MERIDIAN CZERNOWITZ в Івано-Франківську бракує, щоб місто стало культурною Меккою:

"Мені здається, що Франківськ – це дуже правильний майданчик, щоб стати культурною Меккою, культовим місцем для відвідин, коли ти береш карту країни і питаєш іноземців, з якими зустрічаєшся, куди поїхати, а вони відповідають – є таке містечко, там стара архітектура і дуже класна культурна сцена", – розповіла Карпа з надією, що Івано-Франківськ колись стане настільки культурним.

Фестиваль подорожує Україною вже більше тижня. Такий графік може видаватись виснажливим, але митці вже сформували свої команди і знаходять взаєморозуміння. Тому встигають і з публікою спілкуватись, і не перевтомлюватись. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: