fbpx

Поліція відкрила кримінальне провадження щодо фірми, яка обробляє поля в Отинії

Суспільство 16:34, 02.06, 2017

Правоохоронні органи з’ясовуватимуть, чи приватне сільськогосподарське підприємство "Оскар" порушує законодавство та використовує заборонені небезпечні препарати при обробленні земельних угідь на ділянках Отинійської селищної ради за межами населеного пункту та Печеніжинської ОТГ.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 239 Кримінального кодексу (забруднення або псування земель), адже, за твердженнями місцевих, “Оскар” обробляє поля отрутохімікатами, через що масово хворіють діти та дорослі, гинуть тварини.

Про це помічнику народного депутата від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ Юрія Дерев’янка юристу Марії Карп’юк повідомили у Коломийському відділі поліції ГУ НП Івано-Франківської області.

Нагадаємо, нещодавно громади селища Отинія та Печеніжина стали скаржитись, що підприємство не дотримується норм при скропленні полів, що, на їх думку, спричиняє захворювання дітей, гине риба, птиця і бджоли. На погане самопочуття жаліються і дорослі. Мешканці стали бити на сполох, звертатись до місцевої влади, Санепідемстанції тощо.

На територію Отинійської селищної ради виїжджала комісія в складі начальника Управління фітосанітарної безпеки Андрусишина Івана, головного спеціаліста відділу контролю за обігом захисту рослин Серганюк Уляни, юриста Марії Карп’юк, представника ПСП “Оскар” інженера-механіка Герея Михайла. Актом комісії було встановлено “порушення санітарно-гігієнічних правил застосування пестицидів, а саме недотримання санітарно-захисних зон до населених пунктів”.

Громада Отинії за допомогою у вирішенні проблеми звернулась і до народного депутата від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ Юрія Дерев’янка. Той в свою чергу направив звернення до Коломийського відділу поліції ГУ НП Івано-Франківської області з проханням вжити необхідні заходии та розібратись у проблемі.

Сьогодні слідча відділу поліції повідомила Марії Карп’юк, що по цій справі відкрили кримінальне провадження.

“Наразі триває досудове розслідування, у поліції чекають на результати експертизи ґрунту з санепідемстанції, про результати нас повідомлять у письмовій формі. Також слідча запевнила, що буде рада, якщо громада сприятиме у здійсненні розслідування, аби вирішити таку важливу проблему. Тому ми разом з громадою зустрінемось зі слідчою та надамо їй додаткові документи та інформацію”, – зазначила Карп’юк.

Крім того, нардеп направив ряд депутатських звернень до керівництва Коломийської райради та РДА, обласної Держекоінспекції, обласної прокуратури, Головного управління Держспоживслужби Івано-Франківської області, обласної санітарно-епідеміологічної станції. Дерев’янко просить у вищевказаних інстанцій перевірити ситуацію, що склалась з обробкою полів цим підприємством, надати документи, договори, укладені з ним, інформацію про його діяльність та пестициди і біопрепарати, які воно використовує. Крім того, нардеп звернувся і до самого ТОВ “ОСКАР АГРО” з проханням надати детальну інформацію про його діяльність та відповідні документи. Наразі відповідей від вищевказаних структур не надійшло.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: