fbpx

“Полонені” на блокпосту Луганщини волонтери із Калуша повернулися додому

Суспільство 12:05, 08.04, 2015

Калуські волонтери Іван Войтановський та Іван Василаш, які були затримані на Луганщині, повернулися додому і розповіли подробиці своєї непростої поїздки. За словами волонтерів, це був один із найдовших маршрутів, а, зважаючи на несподіване затримання, ще і найбільш пригодницький. За понад тижневу поїздку довелося і їздити маловідомими дорогами без світла фар, і чути свист куль, і ночувати у бусі під відділком міліції.

Іван Войтановський розповів, що із Калуша екіпаж волонтерів виїхав у п’ятницю, 27 березня. Спочатку калушани вирушили у напрямку Маріуполя, де зустрілись із нашим земляком Олександром Ковалем, пишуть Вікна.

Цього ж дня хлопці відвідали ще кількох калушан: у Волновасі – Івана Біляєва, а згодом ще й Івана Стратієнка і Тараса Кушлика, яких мобілізували наприкінці березня. У них і заночували.

"Зранку потрапили до ще одного бійця з Калуша Мирослава та вирушили на Красногорівку до нашого Володі Красуцького. На в’їзді до Красногорівки на блокпості у нас і почалися перші пригоди: нас не хотіли пропускати в Красногорівку. Пояснили тим, що на одну людину можна провозити тільки 50 кілограмів продуктів. У нас же машина була завантажена під зав’язку, адже попереду ще пролягав чималий маршрут,  каже Іван Войтановський.  Вмовляли хвилин сорок, щоб нас пропустили. І нарешті, таки поїхали далі".

Після Красногорвіки волонтери взяли курс на Піски і приїхали туди, коли вже почало темніти.

"Як завжди, там було неспокійно, лунали постріли зеніток та стрілкової зброї. Ми їхали без світла, у темряві вивантажували передачі для бійців і так тихенько доїхали до Карлівки, а вже звідти попрямували на позицію, де несе службу ще один наш земляк  Роман Гірник. Це недалеко від Горлівки",  акцентує волонтер.

Наступного дня хлопці були вже у калушанина Володимира Панчишина, від якого поїхали у напрямку Тошківки, де дислокується 24-та бригада і ще один наш земляк  Олександр Соколовський. Далі по маршруту були Кримське, Щастя, Станиця Луганська. Тут волонтери передали допомогу братам Ігореві та Йосипу Сарахманам, а також медикаменти для Оленки Сонцеслави. Тут хлопці провели два дні, після чого  Райгородка та Старобільск.

"У Старобільску зустрілись із Віктором Павлівим, де взяли на буксир "Ниву". На блокпосту Нова Астрахань нас зупинили. Підполковник міліції, старший блокпоста, заявив, що машина підлягає конфіскації. І всі наші кількагодинні пояснення були просто проігноровані. Безліч дзвінків нічого не вирішили. Допомогати взялися хлопці з Львівського СБУ, але вони також виявилися у цій ситуації безсилими. Через годину у нас забрали документи і в супроводі наряду ДАІ доставили в райвідділ міліції міста Кремінне",  каже Іван Войтановський.

Попри те, що вже цього дня про ситуацію із затриманням волонтерів знали чимало людей, які намагалися допомогти, питання довелося відкладати на наступний день.

"Ночували в "бусі". Зранку погодилися нас відпустити, але за умови, що машину заберуть військові. Приблизно в 11 годині до нас приїхав Саша Соколовський зі своїми хлопцями, яким ми після ще приблизно годинної волокіти передали "Ниву". Нас нарешті відпустили",  ділиться волонтер.

Після всього цього хлопці ще навідалися до Артемівського госпіталю, куди передали деякі медикаменти. А кінцевою точкою маршруту став Майорськ. Загалом наїздили майже 4500 км. А додому дісталися у ніч на неділю.

Попри всю складність та непередбачуваність поїздки волонтери дякують усім, хто долучився до організації цієї поїздки: Калуській філії "Союзу українок", отцю Любомиру з Бурштина, координатору Сніжанні з Івано-Франківська та всім небайдужим людям.

Фото Івана Войтановського

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: