fbpx

Польські ЗМІ: українці впливають на економіку Польщі більше за президента

Економіка 19:38, 10.02, 2018

Впливове польське видання Gazeta Prawna склала список 50 людей, які мали найбільших вплив на польську економіку у 2017 році. Друге місце у ньому посів збірний образ українських заробітчан.

Зокрема, українці у впливовості на польську економіку у 2017 році обійшли навіть президента Анджея Дуду, який посів третє місце, пише ВВС.

Українців у рейтингу випередив тільки прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький.

В Україні низка чиновників визнавала, що до Польщі на роботу виїхали понад мільйон громадян.

В уряді визнають, що українська платня суттєво нижча за польську, а тому без різкого збільшення рівня оплати праці потік трудових мігрантів не зупинити.

Водночас у Польщі діє достатньо ліберальне законодавство, яке дозволяє працевлаштування українців.

Ключовий чинник економіки

"Колективний герой", як назвали українських трудових мігрантів експерти видання, відіграє дуже важливу роль для польського ринку праці.

У поясненні йдеться, що поляки почали помічати суттєвий приплив українців після початку військових дій в Україні.

Українці працюють не тільки у сільському господарстві, а й у всіх сферах економіки.

1

За 2017 рік українцям дали 1,7 мільйона дозволів на працю у Польщі, вказує видання

За даними видання, тільки за 2017 рік українцям надали 1,7 мільйона тимчасових дозволів на роботу.

Такі дозволи надають право працювати у Польщі протягом півроку кожні 12 місяців.

У порівнянні з 2016 роком кількість таких дозволів збільшилась на понад третину. Якщо ж порівнювати з 2014 роком, вказують експерти, ця кількість зросла на 350%.

При цьому журналісти не стверджують, що у Польщі перебуває 1,7 мільйона трудових мігрантів, адже переважно кожний українець отримує кілька дозволів.

Окрім того, тільки за перші півроку 2017 року українці отримали 91 тисячу дозволів на постійну роботу у Польщі.

Видання визнає, що, окрім подолання проблеми дефіциту робочої сили у Польщі, українці також допомагають вирішити проблеми системи соціального страхування, адже платять ці внески.

308 тисяч українців станом на вересень 2017 року були застраховані у державній системі. І їхня кількість за рік зросла на 130 тисяч.

Як зберегти українців

Видання вказує на надзвичайно важливу роль українців для польського ринку праці, особливо на фоні демографічних викликів і зменшення населення, а відповідно  і робочої сили.

Польські експерти резюмують, що сподіватись тільки на трудових мігрантів з України не варто. Адже у самій Україні населення стрімко старіє та поступово його кількість зменшується.

Також польські журналісти вказують, що українці залишатимуться там не завжди. І причина цьому криється у польському законодавстві, яке поки що не сприяє українцям "пустити коріння" у Польщі.

Як прогнозує видання Gazeta Prawna, як тільки багатші країни Західної Європи відкриють ринок праці для українців, вони одразу на нього переорієнтуються.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: