fbpx

Поляки запропонували коломиянам безкоштовну освіту та тисячу євро зарплати

Суспільство 16:59, 04.08, 2016

Фахівці відділу інвестицій і прес-служба міської ради та голова Асоціації економічного розвитку Коломийщини Віталій Галайчук зустрілися із польськими партнерами по Програмі транскордонного співробітництва ЄІСП Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. Обговорювали актуальні для наших міст питання: освіта, культура, туризм, охорона здоров'я, безпека, пошук партнерів та культурний обмін.

Подружжя з польської гміни Gorzyce – Магдалена та Олександр Вронські  радо поділилися досвідом реалізації програм у рамках проекту транскордонного співробітництва ЄІСП. Питання, які вже вдалось врегулювати польським партнерам, на часі вирішення у Коломиї, повідомляє відділ інформаційної політики Коломийської ОДА.
Пані Магдалена Вронська ознайомилась із стратегічними планами Коломиї та значила, з якими питаннями можна працювати у рамках проектів, а з якими – варто шукати партнерів у ЄС.

Пан Олександр Вронські представляє Підкарпатський центр освіти вчителів у Жешуві, тому детально розповів про можливості для розвитку освітньої галузі Коломиї: обмін учнями, навчання для директорів та навчання для студентів. Зокрема, на зустрічі коломияни дізналися, що підлітки віком від 16 років мають нагоду безкоштовно начатися у школах заводових (у нас – профтехосвітні заклади й ліцеї) на здобуття середньоспеціальної освіти.

"Польща радо прийме на навчання учнівську та студентську молодь з України,  каже Олесандр Вронський,  бо ми потребуємо десятки тисяч фахівців для роботи на наших фабриках і заводах. Окрім безкоштовної освіти, пропонуємо одразу роботу після здобуття фаху. Зарплатня – біля 4 тисяч злотих (1 тис. євро), а з досвідом буде вища від середньої на 30-50%".
Крім того, ці школи добре оснащені усім потрібним для практики спорядженням і технічними засобами, а студенти старших курсів можуть працювати на виробництві, адже ці навчальні заклади співпрацюють із фабриками і заводами Польщі. Для проживання студентів створені усі умови: є котеджі-гуртожитки. Оплата – помірна.
Також у цій поїздці голова Асоціації економічного розвитку Коломийщини піжприсав меморандум про співпрацю із польськими патнерами гміни Gorzycy.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: