fbpx

Помер новеліст та син легендарного воїна УПА прикарпатець Василь Портяк

Суспільство 16:09, 02.03, 2019

У суботу, 2 березня 2019 року, пішов з життя відомий український письменник, сценарист і прозаїк Василь Васильович Портяк. 31 березня йому б виповнилося 67 років.

Про це його друзі повідомили у соцмережі Фейсбук.

"Сьогодні вночі внаслідок короткої, але важкої хвороби, не стало прекрасної людини Василя Портяка – відомого прозаїка, автора сценаріїв декількох фільмів, зокрема про УПА "Вишневі ночі", "Нескорений", "Залізна сотня". Як син кулеметника УПА Василя Білінчука "Сибіряка" і племінник райпровідника Дмитра Білінчука "Хмари" він тонко відчував історію боротьби. У його планах було ще багато зробити для вшанування стрийка Дмитра Білінчука, розстріляного у Лук'янівській в'язниці в Києві, однак не судилося…" – написав Андрій Мацків.

У нього залишилася дружина Леся, дочка Аліса і син Орест.

Василь Портяк (нар. 1952, Кривопілля на Івано-Франківщині) – український прозаїк і кінодраматург, автор книжок «Крислачі» (1984), «У снігах» (2006), «Охоронителі Діви» (2017). Його твори увійшли до антології «Українська мала проза XX століття». За сценаріями Портяка знято художні фільми «Нескорений», «Вишневі ночі», «Атентат. Осіннє вбивство у Мюнхені» та ін. Лауреат премій «Благовіст», імені Павла Усенка, Нестора Літописця, Міжнародної літературної премії «Корона Карпат» та фестивалю «Покрова» ім. Т. Мельничука. 

У новелах письменника зображено драматичну історію Західної України, пов’язану з партизанським опором УПА, репресіями радянської влади і долями простих людей. Оповідна манера позначена лаконізмом, спресованістю фабули, реалістичною точністю розмовних інтонацій. 
Твори письменника перекладалися англійською, угорською, чеською, словацькою, японською, білоруською мовами.

У 2009-му був номінований на Шевченківську премію в галузі літератури, але його кандидатура не знайшла підтримки. 

Василя Портяка називали одним із найталановитіших сучасних українських новелістів.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: