fbpx

Понад 2200 підприємців недоплачують мінімальні зарплати своїм працівникам

Економіка 18:50, 03.07, 2014

Понад 2200 юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виплачують своїм працівникам заробітну плату, нижчу від законодавчо встановленого мінімуму.

Надходження до бюджету – це кошти для соціальної сфери, шкіл, дитячих садків, лікарень, послугами яких користуються всі жителі області.

З метою детінізації трудових відносин, а також здійснення соціального захисту працюючого населення, застосування додаткових резервів зхі створення нових робочих місць, розширення сфери застосування праці та зниження рівня безробіття, наповнення бюджету у червні відновила роботу обласна комісія з легалізації заробітної плати в рамках заходів, які містяться у відповідній комплексній програмі, затвердженій облдержадміністрацією. Про це КУРСу розповіли у відділі прес-служби ОДА.

Комісія розробила чіткий алгоритм взаємодії райдержадміністрацій і міськвиконкомів з контролюючими органами. Проводиться систематизація даних між контролюючими органами в єдину базу, що дає можливість ефективніше виявляти неоформлених працівників.

В. о. начальника ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області Ірина Столярик розповіла про обов'язки представників Міндоходів у рамках комплексної програми з легалізації заробітної плати.

"Я хочу змінити підхід у системі контролю за діяльністю суб’єктів господарювання та зробити ставку з перевірки великих підприємств зі значними доходами. Відтак, нашими фахівцями на постійній основі і в рамках виконання Комплексної програми проводиться всебічний аналіз основних показників фінансової та податкової звітності суб'єктів господарювання, порівняння податкового навантаження платника податків до середньогалузевого, відповідності чисельності працівників фактичному виду діяльності з метою відпрацювання недобросовісних роботодавців", – зазначила Ірина Столярик.

За даними ГО Міндоходів в  Івано-Франківській області, остання вибірка показала, що понад 900 суб’єктів господарювання, які отримали дохід у минулому році понад 1 млн грн, мають до шести офіційно оформлених найманих працівників. Це при тому, що їхні виробничі процеси, які також вивчаються податківцями, вимагають значно більшої кількості працюючих.

Крім того, проведеним аналізом за квітень поточного року встановлено, що понад 2200 юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців виплачують своїм офіційно оформленим працівникам заробітну плату, нижчу від законодавчо встановленого мінімуму. Результати аналізу обов'язково враховуються при проведенні перевірок суб'єктів господарювання. Як наслідок, з початку поточного року перевірки донарахували 870,5 тис. грн податку на доходи фізичних осіб.

Впродовж цього часу Міндоходів проводило перевірки з питань дотримання фізичними особами – підприємцями та юридичними особами вимог законодавства при використанні у своїй діяльності праці найманих осіб, в ході яких виявлено 807 неоформлених найманих осіб.

За результатами перевірок 234 фізичні особи зареєструвалась суб'єктами підприємницької діяльності. Внаслідок проведених податківцями перевірочних заходів суб’єкти господарювання оформили належним чином трудові відносини з 730 працівниками.

Протягом поточного року 327 юридичних та 446 фізичних осіб-підприємців підвищили рівень заробітної плати своїм найманим працівникам, з якої додатково надійшло 229,1 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб.

В цілому погашено заборгованість із заробітної плати на  загальну суму  3,7 млн. грн. та забезпечено поступлення до бюджету 441,5 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: