fbpx

Понад 4 тисячі іванофранківців цікавляться комунальними проблемами міста

Суспільство 10:28, 29.09, 2015

Департамент комунального господарства, транспорту і зв'язку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради перший в Україні зміг налагодити комунікацію з мешканцями міста через мережу Інтернет та залучати громадськість до спільного вирішення комунальних проблем.

Про сучасні методи комунікації з громадськістю з метою вирішення актуальних комунальних проблем міста на оперативній нараді в МВК розповів директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак.

Він зазначив, що влада нашого міста визнана однією з найбільш відкритих і прозорих в Україні. В Івано-Франківську вперше було створено інтернет-приймальню, де мешканці можуть звертатись до комунальників не виходячи з дому. Однак така схема взаємодії має свої недоліки, адже через інтернет відбувається закритий зв’язок двох суб’єктів, але люди отримують відповідь до 15 днів, замість традиційних 30. Завдяки інтернету мешканці міста можуть відчувати себе почутими.

Найпопулярніший онлайн-проект департаменту – спільнота у соцмережі "Комуналка ІФ", до якої за рік долучилося понад 4000 іванофранківців. Ці люди самі цікавляться комунальними проблемами міста та діляться своїми думками та досвідом у мережі.

Михайло Смушак наголошує на перевагах такої взаємодії з мешканцями.

"Перше – це швидка комунікація: миттєве питання і миттєва відповідь чи моя, чи моїх заступників, чи когось із працівників. Це дає можливість людині відчувати себе почутою, на неї звертається увага. Друге – це оперативна інформація про ті чи інші події, які відбуваються в місті",  зазначив головний комунальник міста.

Він наводить приклади, коли мешканці звертають увагу на недоліки в роботі перевізників, адже самі працівники департаменту фізично не в змозі простежити за усіма порушеннями, адже їх є близько 40 чоловік на 260 автобусів.

Є спеціалісти, які на основі закордонного досвіду можуть надати фахові консультації.

"Ще один неочікуваний результат – це можлива генерація потенціалу мешканців нашого міста… У нас є дуже багато науковців в місті, активістів, простих людей, які мають своє бачення, свої думки, які десь ближче зустрічали і знають, як вирішити ту чи іншу проблему. Можливо, навіть краще, ніж це знають працівники департаменту чи комунальних підприємств. Завдяки цьому у місті вдалося зробити багато цікавих речей, скажімо, розмітка. Власне, через інтернет познайомилися з людиною, яка запропонувала в місті робити сучасні розмітки… Ми знайшли велоактивістів, які допомогли нам створити програму розвитку велосипедного руху у місті, і зараз в нас є велодоріжки, створені цими людьми",  розповів Смушак.

Через інтернет департамент має можливість опитати мешканців з метою розгляду тих чи інших рішень. Адже, на переконання Смушака, громадські слухання не є ефективнми. Він зазначає, що на слухання зазвичай приходить один і той же контингент у складі 10 чоловік. А через інтернет вдається почути справжню думку громадськості.

Заступник міського голови Михайло Верес зазначив, що між владою і громадою завжди є відстань, однак департаменту комунального господарства цю відстань вдається зменшувати.

"Між будь-якою владою і населенням завжди є відстань. В залежності від різних причин вона може бути більшою чи меншою. Те, про що йдеться, воно зближує владу і громаду… Ми завжди чуємо багато критики в сторону влади про те, що хтось щось робить. А тут є і конструктивні пропозиції. У цьому найбільше значення цієї роботи. Дуже важливий для кожного міста високий показник самоорганізації населення. Те, що робить департамент, – це якраз спроба допомогти населенню самоорганізуватися",  сказав Верес.

Він порекомендував таку роботу поставити у кожному відділі МВК. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: