fbpx

Попри заборону облради руслоочисні та руслорегулювальні роботи на річках області продовжаться

Політика 18:33, 24.09, 2016

Івано-Франківська обласна рада скасувала рішення "Про порядок проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області". Попри це депутати не підтримали пропозицію зупинити ці роботи на об'єктах, де є погоджені дозволи.

Скасування рішення "Про порядок проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області" винесли на сесію обласної ради у зв’язку з поданням прокуратури. Ще в 2011 році обласна рада прийняла порядок, який не лише суперечить законодавству, але й "узаконює" незаконний видобуток піщано-гравійної суміші.

Начальник обласного управління водних ресурсів Роман Михайлюк, доповідаючи, зазначив:

"Не думаю, що це вирішить питання незаконного забору піщано-гравійної суміші, а навпаки – ще усугубить його".

Голова фракції "ВОЛЯ" в обласній раді Ольга Галабала відзначила, що, скасувавши порядок проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області, не можна буде видавати нові дозволи на ці роботи. Однак на 45 об’єктах, де погоджені дозволи, роботи продовжаться.

"Я хочу, щоб ви знали, що було здано тільки сім об’єктів і ще чотири, за інформацією водгоспу, здаються. Я була майже на всіх з семи об’єктів і хочу сказати, що максимум на двох-трьох з них роботи зроблені задовільно. Решта – це екологічна катастрофа. Натомість якщо б ми з вами хоча б 10% екологічного фонду виділяли на утримання водного господарства,  то сьогодні би мали 50 завершених об’єктів з вирішеними екологічними проблемами для громади",  відзначила Галабала.

Ольга Галабала також нагадала, що "Порядок проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області", який затверджували депутати минулої каденції, підписав голова облради Олександр Сич, а відповідальними за його виконання були голова обласної ради Олександр Сич, його заступник Остап Дзеса та тодішній голова екологічної комісії Андрій Троценко.

Присутні у залі Сич та Дзеса емоційно відреагували на звинувачення.

"Пані Галабала, ви постійно дозволяєте собі пересмикування фактів. Голова обласної ради, незважаючи на те, яке у нього прізвище, зобов’язаний підписувати рішення, яке прийняла обласна рада. Контроль за виконанням не був покладений на Сича. Це фальш! Ви вводите в оману громадськість, м’яко кажучи. Це Сич ініціював, це Сич приймав! Таке враження, що у нас існують люди, які керуються принципом – принизити імідж органів місцевого самоврядування", – виголосив Сич.

"Я вперше чую, що контроль за виконанням рішень був покладений на того чи на того. Контрольні функції не на Сичу, Троценку чи Дзесі, не на обласній раді. Не впутуйте нас у ці справи. Громадськість слухає і дуже чітко на це реагує. Слідкувати за тим, хто як краде, – це не мої функції", –  заявив Дзеса.

Втім, після емоційної перепалки обласна рада все-таки скасувала рішення "Про порядок проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області". При цьому депутати не підтримали пропозицію Галабали доручити обласному управлінню водних ресурсів провести рекультивацію тих майданчиків, на яких відбувалися руслоочисні і руслорегулювальні роботи.

За рішенням облради, облдержадміністрація разом з обласним управлінням водних ресурсів має протягом двох місяців розробити механізм регулювання відносин у сфері руслоочистки та руслорегулювання. Крім того, буде створена комісія, яка перевірить стан виконання робіт на всіх об’єктах. І в разі виявлених порушень має виробити механізм їх усунення та анулювання дозволів на руслоочисні та руслорегулювальні роботи.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: