fbpx

Пораненому "айдарівцю" з Франківська врятували руку завдяки новітнім технологіям

Суспільство 17:12, 05.11, 2015

Завдяки інноваційному соціальному проекту Біотех-реабілітація поранений боєць батальйону "Айдар" Олег Сухарєв з Івано-Франківська зміг зберегти руку. Його кістка була повністю роздроблена, і це загрожувало ампутацією всієї руки.

Його поранило 27 липня у бою під Лутугіно на Луганщині. З десяти побратимів живим залишився один Олег – лише завдяки тому, що один з бойових друзів, 19-річний Михайло, прикрив його собою, пише Репортер.

На борту вертольота, що забрав Сухарєва з поля бою, хлопця двічі повертали до життя за допомогою дефібрилятора. Потім до стабілізації стану Олег перебував у Харкові, а згодом його переправили у київський госпіталь. Після семи днів реанімації він прийшов до свідомості та зателефонував своїй дівчині Мар’яні, а наступного дня, коли вона прилетіла, зробив їй пропозицію.

Тоді в нього був дефект плечової кістки до 12 см правої руки, незрощений перелом верхньої третини стегна правої ноги з дефектом до 3 см. Він пережив дев’ять місяців лікування, понад 30 операцій та майже зневірився в можливості врятувати руку.

"Це не якийсь шматочок, а 12 сантиметрів, – розповідає Сухарєв.  Від суглоба до суглоба кістка є не моєю, а вирощеною в штучних умовах. Її вживили мені в руку за допомогою оцих біотехнологій".

"Ми беремо клітини, вирощуємо їх і вносимо туди, де їх немає. Вони роблять умови для того, щоб кістка відновилась", – говорить Володимир Оксимець, ортопед-травматолог.

За рік медики таким способом врятували 35 поранених бійців, які були за крок від ампутації.

Про це йдеться в сюжеті "ТОНІСу":

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: