fbpx

Дачі, садиби, котеджі: Порошенко підписав закон про легалізацію самобудів

Суспільство 20:46, 18.04, 2018

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який дозволяє легалізацію об'єктів будівництва, споруджених без дозволу на проведення будівельних робіт до 9 квітня 2015 року.

Про це свідчать дані на сторінці відповідного законопроекту №3696 на сайті Верховної Ради, передає «Слово і Діло».

Згідно з документом, легалізації підлягають побудовані в період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 кв. м, господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 кв. м, а також побудовані до 12 березня 2011 року будівлі і споруди сільськогосподарського призначення.

При цьому право на легалізацію не поширюється на багатоповерхові житлові будинки та об'єкти, побудовані з істотними порушеннями законодавства, а також будівельних норм і правил.

Експерт у сфері нерухомості, юрист Олег Приходько пояснив нюанси нової норми. 

"У цьому рішенні є кілька важливих моментів. По-перше, те, що лежить на поверхні, – лібералізація законодавства щодо невеликих самобудів. У категорію до 300 квадратних метрів потрапляють майже всі будівлі садових товариств, які раніше активно забудовувалися", – зазначив Приходько.

"У результаті зниження доходів населення багато міських мещканців вирушили жити за місто, тим самим звільнивши квартири для своїх дітей. З другого боку, активна забудова як дачних ділянок, так і сільської місцевості велася населенням без будь-яких проектів майбутніх будівель – як житлових, так і допоміжних", – підкреслив фахівець.

За його словами, суть другого аспекту в тому, що зміна законодавства реєстрації українців дозволила визначати як місце проживання й дачні будиночки за умови, що вони відповідають житловому фонду.

"І, як наслідок, узаконення наявних будівель. Але найважливіше в цьому – те, що якщо ваш будинок має площу понад 120 квадратних метрів і якщо загальна квадратура будинку й квартири більш ніж 180 квадратних метрів, то вам доведеться заплатити державі податок на нерухомість", – акцентував експерт.

Також експерт звернув увагу, що для тих, хто не скористається тимчасовою "амністією" на введення в експлуатацію, передбачені штрафи.

"Також будуть заблоковані механізми відчуження такої "незаконної" нерухомості, а в спірних ситуаціях незаконна нерухомість може бути взагалі знесена. В підсумку шлях один – узаконити, що саме по собі правильно, й згодом поповнювати бюджет країни у вигляді податків з узаконеної нерухомості. Це стосується в тому числі власників дорогих багатоповерхових котеджів", – резюмував Приходько.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: