fbpx

Порошенко починає ламати парламент: президент просуває свого генпрокурора

Політика 06:46, 16.06, 2014

За даними Еспресо.TV, вже у вівторок Президент запропонує Верховній Раді призначити нового Генпрокурора

За даними Еспресо.TV, Порошенко нарешті зважився на першу серйозну кадрову ротацію зі своєї квоти, яка може стати початком великої багатоходовки, яка завершиться або перезавантаженням влади, або консервацією нинішньої ситуації. Президент планує запропонувати Верховній Раді замість в. о. Генпрокурора Олега Махніцького повноцінного Генпрокурора Віталія Ярему.

Що це означає.

На думку оглядача Еспресо TV Віталія Пировича, по-перше, Порошенко справді починає заводити у владу своїх людей. Генерал МВС Ярема, навіть балотуючись на мажоритарці в Києві від "Батьківщини", завжди вважався людиною Петра Олексійовича, який "вів" його з 2005 року.

По-друге, Генпрокуратура – це "дубина" Президента, який з нею може не мати більше жодних повноважень, але впливати на більшість процесів в країні. Як її використає Порошенко, поки не зрозуміло, але зараз важливо дізнатися, чи дадуть йому у руки цю зброю народні депутати.

Якщо не дадуть, то це буде означати війну, якщо дадуть, то це буде початком великої комбінації.

Важливим, але поки не зрозумілим елементом в цій комбінації є позиція "Свободи", до якої належить Олег Махніцький. Можливо, "Свобода" домовилася з Порошенком про звільнення посад для відходу в конструктивну опозицію. Але тоді, по-перше, "Свобода" має отримати якісь преференції, а, по-друге, перевибори до ВР мають бути відкладені хоча би до весни 2015 року, щоб "Свобода" могла надолужити рейтинг, втрачений останнім часом. Якщо "Свобода" підтримає зміну Генпрокурора, то, значить, домовилися, якщо ні, значить, "Свобода" у вільному плаванні. 

Зрештою, комбінація Порошенка може вдатися і без голосів "Свободи", але тоді йому треба пообіцяти більшості депутатів те саме – перевибори до ВР мають бути відкладені хоча би до весни 2015 року. Тоді Ярема може отримати й 300 голосів, а Порошенко може розраховувати, що парламент йому сприятиме у подальших кадрових ротаціях. Але це означає й те, що швидкого перезавантаження влади не відбудеться, що в свою чергу призведе до падіння рейтингу Порошенка. При цьому рано чи пізно йти на перевибори до ВР доведеться, і для Порошенка краще "рано", бо чим пізніше вони відбудуться, тим нижчий буде його рейтинг і тим менше він отримає мандатів у ВР. Можна взагалі дотягнути до того, що новий парламент Порошенкові запропонує в якості кандидатури в прем'єри Юлію Тимошенко. 

Не виключений і третій вихід: Порошенко обіцяє депутатам пролонгацію, ті дають йому генпрокурорську "дубину", а він їх "кидає" – до речі, за допомогою тієї ж "дубини". Утім, реалізація такого плану вимагає неабиякої рішучості у бажанні щось міняти. Чи є вона в Порошенка – покаже час. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: